Potetenes grand cru
Foto: (Midnattsolpotet)

Potetenes grand cru

Tromspotets nysatsing i Silsand på Senja har gitt potetene et nytt liv med hjelp av hypermoderne teknologi.
22 September 2008 - 11:25

- Ved å sortere potetene optisk etter fem kriterier sikrer vi kvaliteten samtidig som det muliggjør et stort produktmangfold, sier prosjektleder Geir Høgstad hos Tromspotet som er Norges mest moderne potetmottak.

De beste potetene av typen gulløye og mandel havner i spesialemballasje merket med Midnattsolpotet som altså i motsetning til all annen potet i salg er helt jevn i størrelse og kvalitet. Men ikke bare det som til nå har vært regnet som optimal potetstørrelse, 40-50 mm. For Midnattsolpotet finnes også som småpotet, et for mange kokker, både profesjonelle og amatører, lenge etterlengtet produkt.

Nøye utvalgt jordsmonn
Tromspotet nøyer seg imidlertid ikke med sorteringen. Det blir ikke gode poteter før alt gjøres riktig. Derfor følges de i alt 30 potetdyrkerne i fylket nøye. Potetgeneral Tormod Johansen samarbeider med bøndene om valg av jordsmonn og potetsort. - Særlig gulløye er kresen og dermed en vanskelig sort å dyrke, og det er ikke alle stedene den egner seg, slår han fast.

Gulløye er dessuten bedriftens øyensten. Denne lekre poteten med det gule kjøttet og de røde gropene (øyne) kom opprinnelig med rallarne fra Sverige. Etter mer enn 100 år i Nord-Norge har den tilpasset seg klimaet godt. Den dyrkes imidlertid bare noen få utvalgte steder og står for fattige 150 tonn av Tromspotets totale produksjon på 3600. Som for øvrig skal øke til 5000 innen 2008. - Men gulløye vil alltid være et nisjeprodukt, sier Johansen.

Tromspotet har levert inn søknad om geografisk beskyttet betegnelse for gulløye hos Matmerk og regner med en mer positive behandling enn ringerikspoteten. - Gulløye er beviselig knyttet til de tre nordligste fylkene som det også er søkt for, understreker Johansen.

Luftig lagring
Mandel er et annet nisjeprodukt om enn vesentlig større enn gulløye. Klimaet og det døgnkontinuerlige lyset er forklaringen på den høye kvaliteten og intense smaken som oppnås for denne etter hvert så utbredte potetsorten. Også andre potetsorter får mersmak av å dyrkes nord for Polarsirkelen.

Klimaet i Nord-Norge er selvsagt en utfordring - og ikke minst nedbøren. - I 2005 holdt potetene på å drukne i åkeren, minnes Johansen. Men råteproblemene er overkommelige og i 2006 var det nesten for lite nedbør slik at enkelte bønder sågar måtte vanne!

Den nye egenutviklete teknologien hjelper imidlertid til å redusere fuktproblemene til et minimum. Den innebærer at potetene plukkes maskinelt i engangssekker à 1 tonn og fraktes i de samme sekkene til mottaket på Silsand. Her lagres de hengende i de samme luftige sekkene. På den måten unngås trykkskader på potetene under lagringen. Den skjer dessuten på et lager hvor så vel luftfuktigheten og temperaturen som reolene er datastyrt.

Unik og dekorativ
På grunn av gulløyes og for så vidt også mandelpotetens høye innhold av tørrstoff, er lagringspotensialet stort. Hvorvidt den nye teknologien vil ytterligere øke lagringsmulighetene er for tidlig å si. - Her oppe i nord holdt potetene som ble oppbevart i de gamle jordkjellerne fint til slåtten, sier Tormod som har tretti års erfaring med potetdyrking i Nord-Norge og trolig er landsdelens største potetentusiast.

Derfor ivrer han for å få den nordnorske blåpoteten, kampion, i jorda kommende vår. Denne unike sorten som ingen vet helt hvor kommer fra, bortsett fra at den bare finnes i ytre Troms, langs kysten fra Sør-Senja til Nord-Troms, ble lansert høsten 2007 i Midnattsolpotet-emballasje. I motsetning til blå kongo er den ikke helt blå men har et blått mønster om lag 2-3 mm innenfor skallet som er mørkt og gropete. Smaken er god, kjøttet fast og så er den svært så dekorativ.

Foto: Eivor Eriksen, Tromspotet

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her