Prisgunstig fra Nord-Spania

Hvis du ikke har hørt om vinområdet Cariñena, har du noe til gode - i hvert fall hvis du er på jakt etter gode rødvinskjøp. For her kommer flere attraktive kandidater til høstkosen.
Aase E. Jacobsen
10 September 2003 - 12:02

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det nordspanske vinområdet Cariñena sliter med å hevde seg overfor sine langt mer offensive naboer. Cariñena ligger nemlig midt mellom Rioja, Navarra og Catalonia (med blant andre Penèdes) som alle har opplevd jevnt økende etterspørsel og priser. Årsaken til at området befinner seg i en bakevje er fraværet av kjente vinhus og dominansen av kooperativer som lenge nøyde seg med å lage alkoholrike bulkviner. En tradisjon som har levd i 2300 år. Nesten ingen andre spanske regioner kan se tilbake til en like lang vinhistorie - selv om den mangler gullkantene.

Alternativ til boks
Dette er grunnen til at det er mulig å finne gode viner til en rimelig pris. Av den samme grunnen er tilbudet fra Cariñena økende her til lands. Mange god kjøp til under hundrelappen. Hoveddruen er garnacha som gir viner beregnet på tidlig konsum. Denne varmekjære druen byr på mye saftighet og middels syrer og tanniner. Vinmarkene i Cariñena ligger ved 400-800 meter over havet slik at druene unngår å bli kokte i sommerheten for ved disse høydene er nettene kjølige.

Castillo de Aguarón Garnacha 2001 (20281) er rimeligst av nykommerne, og samtidig enklest. Men har likevel mer enn nok av sjarm på grunn av sitt ungdommelige og krydrete bærpreg. Et langt bedre alternativ enn de fleste boksviner, enten du nyter den alene eller til enklere retter med lyst kjøtt.

Grill eller lam
Marqués de Ballestar Reserva 1999 (20280) er laget av en blanding av garnacha og tempranillo som bidrar til å gi mer struktur til vinen. Marqués de Ballestar Reserva bærer preg av å ha vært innom fat. 12 måneder i amerikansk eik gir et umiskjennelig krydderpreg men som likevel ikke er påtrengende. Smaken er saftig og bløt og tåler godt en gryterett eller grillet lyst kjøtt.

Noe mer trøkk er det i Lalaguna Crianza 1999 (41859) som er noe mer moden i aromaene med et kjøttaktig bærpreg. Smaken er saftig og bløt som den andre men en tanke bedre pakket. Ettersmaken er relativt lang. En super grillvin som også nøyer seg med pannestekte kjøttstykker, gjerne saftige lammekoteletter.

Fjerdemann ut er rosinen i pølsa - i hvert fall for den som liker viner med lagret preg. Finca Giusana Reserva 2001 (41858) er enda mer utviklet duftmessig. Her har de modne bæraromaene fått følge av lær og trevirke. Smaken er saftig med fine syrer og krydret finish. En god lammevin og et godt og rimelig alternativ til Rioja.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker
+
Godbiter i pollisten

Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker

Dessuten er den billigere i Norge enn om du hadde kjøpt den rett fra vingården.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en spennende rett med årets lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med årets lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne vinen kan gjøre cabernet franc trendy igjen
+
Ukens vin

Denne vinen kan gjøre cabernet franc trendy igjen

Cabernet franc er en av de mest underkjente og misforståtte druesortene som er spesielt interessant fra Chinon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker
+
Godbiter i pollisten

Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker

Dessuten er den billigere i Norge enn om du hadde kjøpt den rett fra vingården.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022

Forsiden akkurat nå - 3

Tjuvstart helgen med snacks og bobler på Bettola torsdag 13. oktober
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Tjuvstart helgen med snacks og bobler på Bettola torsdag 13. oktober

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig anti pasti fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinkurs: Lær om champagne

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en spennende rett med årets lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med årets lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her