Prisgunstig fra Nord-Spania

Hvis du ikke har hørt om vinområdet Cariñena, har du noe til gode - i hvert fall hvis du er på jakt etter gode rødvinskjøp. For her kommer flere attraktive kandidater til høstkosen.
Aase E. Jacobsen
10 September 2003 - 11:02

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det nordspanske vinområdet Cariñena sliter med å hevde seg overfor sine langt mer offensive naboer. Cariñena ligger nemlig midt mellom Rioja, Navarra og Catalonia (med blant andre Penèdes) som alle har opplevd jevnt økende etterspørsel og priser. Årsaken til at området befinner seg i en bakevje er fraværet av kjente vinhus og dominansen av kooperativer som lenge nøyde seg med å lage alkoholrike bulkviner. En tradisjon som har levd i 2300 år. Nesten ingen andre spanske regioner kan se tilbake til en like lang vinhistorie - selv om den mangler gullkantene.

Alternativ til boks
Dette er grunnen til at det er mulig å finne gode viner til en rimelig pris. Av den samme grunnen er tilbudet fra Cariñena økende her til lands. Mange god kjøp til under hundrelappen. Hoveddruen er garnacha som gir viner beregnet på tidlig konsum. Denne varmekjære druen byr på mye saftighet og middels syrer og tanniner. Vinmarkene i Cariñena ligger ved 400-800 meter over havet slik at druene unngår å bli kokte i sommerheten for ved disse høydene er nettene kjølige.

Castillo de Aguarón Garnacha 2001 (20281) er rimeligst av nykommerne, og samtidig enklest. Men har likevel mer enn nok av sjarm på grunn av sitt ungdommelige og krydrete bærpreg. Et langt bedre alternativ enn de fleste boksviner, enten du nyter den alene eller til enklere retter med lyst kjøtt.

Grill eller lam
Marqués de Ballestar Reserva 1999 (20280) er laget av en blanding av garnacha og tempranillo som bidrar til å gi mer struktur til vinen. Marqués de Ballestar Reserva bærer preg av å ha vært innom fat. 12 måneder i amerikansk eik gir et umiskjennelig krydderpreg men som likevel ikke er påtrengende. Smaken er saftig og bløt og tåler godt en gryterett eller grillet lyst kjøtt.

Noe mer trøkk er det i Lalaguna Crianza 1999 (41859) som er noe mer moden i aromaene med et kjøttaktig bærpreg. Smaken er saftig og bløt som den andre men en tanke bedre pakket. Ettersmaken er relativt lang. En super grillvin som også nøyer seg med pannestekte kjøttstykker, gjerne saftige lammekoteletter.

Fjerdemann ut er rosinen i pølsa - i hvert fall for den som liker viner med lagret preg. Finca Giusana Reserva 2001 (41858) er enda mer utviklet duftmessig. Her har de modne bæraromaene fått følge av lær og trevirke. Smaken er saftig med fine syrer og krydret finish. En god lammevin og et godt og rimelig alternativ til Rioja.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle
Dagens rett

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle

Kylling Marengo er faktisk så gammel oppskrift som fortsatt fungerer utmerket. Den var altså en keiser verdig. Og et klassisk eksempel på "man tager, det man haver".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip
Dagens rett

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip

Julematen er i butikkene allerede. Da passer det fint å prøve noen nye kombinasjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her