Prisgunstig søritaliener

Ukens vin er et kvalitets- og prismessig velkomment bidrag til tilbudet av søritalienske rødviner.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Med Piana del Sole Salice Salento 2001 (47678) får du hele Sør-Italia i en flaske, for den har alle de karakteristiske modne bæraromaene i retning tørket frukt i godt monn samtidig som den er elegant med god friskhet. Og går derfor utenpå de fleste andre rødviner under hundre kroner fra denne delen av Italia som er selveste hælen i den berømte støvelen.

Den mangler nemlig det noe rustikke preget som ofte er baksiden av medaljen for de rimeligste vinene herfra. Dermed kan den nytes ikke bare til svært enkle retter men også til vellagete retter med lyst kjøtt, gjerne fugl, eller lam. På grunn av det modne avslepne preget passer den også perfekt til godt modnet spekemat - det vil stort sett si italienske spekepølser og -skinker, men selv en velhengt norsk utgave passer fint.

Det ofte forekommende bitterpreget i vinene herfra som skriver seg fra hoveddruen, negroamaro, er også svært godt integrert. Derfor kan denne vinen nytes til ganske kraftig krydret mat. Og ikke minst alene. Den er ikke mindre enn en av de beste "kosevinene" jeg har smakt på lenge.

Den har en bror som skiller seg ut, ikke bare fordi druen er en annen, men også fordi stilen er diametralt forskjellig. Her er det langt mer moderne takter i form av ungdommelig bærsødme, høyere alkohol, tøffere tanniner og mer fat. Derfor frir Piana del Sole Primitivo Salento 2003 (47677) til andre behov. Den må for det første ha mat og passer bedre til rødt kjøtt, gjerne grillet eller stekt i gryte. Den kan også nytes til enklere viltretter bare du passer på at det er litt fedme i tilberedningen.

Produsenten bak de to vinene er Piana del Sole, etablert av Rubino-familien i 1999, som satser på å bringe frem det beste fra Salento i Sør-Puglia. Familien eier en rekke vingårder spredt utover regionen og har derfor god tilgang på råvarer samtidig som den har investert i moderne teknologi i vinkjelleren. Målet er å lage tidsriktige viner med internasjonal appell uten at det går ut over det lokale tilsnittet. Og det må vi kunne si Piana del sole lykkes med.

Negroamaro er ikke uventet viktigste drue - som den etter sigende skal ha vært det i regionen i 2600 år. På den lokale dialekten kalles druen niuru mura som på moderne italiensk blir negroamaro - svart og bitter - og som beskriver den viktigste karakteristikker, bitterpreg og mørk farge.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen