Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Prøv denne eksotiske og sjeldne rødvinen til påskelammet

Prøv denne eksotiske og sjeldne rødvinen til påskelammet

Viner fra Tenerife er trendy som bare det, og produseres i veldig små volum, likevel er vinene derfra veldig godt priset. Deriblant denne.
Aase E. Jacobsen
03 April 2019 - 14:45
 

Suertes del Marques Valle de la Orotava Medianías Viñas Viejas 2016 koster bare 250 kroner hvilket er veldig gunstig, både tatt i betraktning kvaliteten, men også at den lages i et antall av 1500 flasker og hvor en stor andel kom til Norge. I det hele tatt er vi svært godt tilgodesett med viner fra produsenten Suertes del Marqes – som alle holder veldig høy kvalitet.

Suertes del Marques bruker ikke sprøytemidler i vinmarkene, så gresset får gro. Det gjelder også druenes naturlige gjærsopper. Vinene gjennomgår derfor spontangjæring. Foto: Suertes del Marques

Druene kommer fra 10 til 150 år gamle vinstokker som vokser i nordvendte vinmarker i åssidene over Puerto de la Cruz – hovedstaden på Tenerife. Medianías betyr «midtdelen» og betyr området ved 600 m.o.h.. Her er det et forholdsvis tynt lag av kalkholdig leirjord med innslag av sandavleiringer over den vulkanske steinen. Disse forholdene er årsaken til at vinplantene på Tenerife er upodet.

Les mer om vinene til Suertes del Marques her

I motsetning til Suertes' andre viner er Medianías en vin som selges gjennom Rioja-bodegaen Cune – som har Norge høyt oppe på listen over viktigste markeder, hvilket er medvirkende til at det kommer så mange flasker av denne vinen hit.

Disse eldgamle vinplantene er upodete siden de vokser i vulkansk jord hvor vinlusa ikke får feste. Foto: Suertes del Marques

Det er flere ting som er spesielt med denne vinen, for de gamle vinstokkene er bundet opp på en helt unik måte, såkalt cordon trenzado hvor greinene som vokser sidelengs snurres på en finurlig måte. Over tid skapes en tykk flette som på det meste er målt til 15 meters lengde, men da snakker vi altså om en svært gammel plante. Vanligvis er lengden 3-4 meter. Og noen ganger har hver plante flere fletter. Ved vinterbeskjæringen beholdes fem skudd per grein og fjorårsskuddene fjernes sammen med greiner som vender feil vei, er skadet eller kan skape problemer.

Roberto Santana da han jobbet for Suertes. Foto: Suertes del Marques

Siden hver plante er så omfangsrik, blir avling per plante unormalt høy, men antall planter per hektar er lavt. For Medianías anslås utbytte per hektar til 80 hl/ha. Årsaken til denne besynderlige beskjæringsmetoden, som bare finnes akkurat her i Orotava, ingen andre steder på Tenerife,  er ifølge den tidligere vinmakeren til Suertes, Roberto Santana, å finne i historien:

- Da Tenerife var en viktig havn mellom Europa og den nye verden, var malvasia-vin høyt etterspurt, og man antar at dette var den eneste måten å få druen til å trives i de spesielle forholdene på Tenerife var denne måten å gjøre det på.

Siden fletten er bevegelig (men ofte støttes av pilarer) dyrket vinbøndene i forne tider poteter under og på den måten ble arealet utnyttet maksimalt.

Jo høyere i Orotava-dalen du kommer jo kjøligere blir det. Vinmarkene ligger opp mot 800 m.o.h mens fjelltoppen Teide når 3718 m.o.h.. Foto: Suertes del Marques

I dag er det turisme som er Tenerifes og resten av Kanariøyenes viktigste levevei. Tenerife alene mottar 14 millioner turister årlig, men fortsatt dekker jordbruk 44 prosent av arealet.

Og vinmarkene dekker 8000 hektar fordelt på fem offisielle underområder (DO) Abona, Valle de Güimar, Ycoden-Daute-Isora, Valle de la Orotava og til slutt Tacoronte-Acentejo i nordøst.  I ytterkanten av dette siste finner vi det aller mest spennende, nemlig Anaga, den nordøstlige spissen av Tenerife som er Unesco-beskyttet på grunn av det unike landskapet som i Tenerife-kontekst er uberørt. Her er det ingen bebyggelse eller veier, bare spredte vinplanter som klamrer seg til de klippeaktige skråningene og tett skog innenfor med blant annet viltvoksende laurbærtrær.

Ifølge Roberto Santana er det ingen solbrente turister å se, kun de som tar utfordringen å følge de mange krevende turstiene. – Og noen få som oss som er gale nok til å oppsøke disse nærmeste umulige arbeidsforholdene, smiler Roberto som nylig var på Norges-besøk.

Utsikt fra vinmarkene til Suertes del Marques i nordøstlig retning. Anaga/Tanangana skimtes til høyre. Foto: Suertes del Marques

De eldgamle plantene vokser direkte på den vulkanske, men porøse steinen som dermed tillater røttene å trenge dypt ned i grunnen på jakt etter næring. Men vokser i så bratte heng at det er med fare for liv og lemmer når «parsellene» skal vedlikeholdes og druene plukkes.

Roberto regnes for å være mannen bak suksessen til Suertes del Marques som var en av de første Tenerife-produsentene som gjorde seg bemerket i den nye boomen for vinene herfra. Han var deres ønolog og vinmaker fra 2008, men siden 2016 jobber han heltid med satsingen Envinate sammen med tre andre vinmakere; Alfonso Torrente, José Ángel Martínez, Laura Ramos, fra like mange spanske vinområder. Firerbanden møttes som studenter i Alicante og har siden vært så uatskillelige at de valgte å gå sammen og samtidig ta med seg sine respektive barndoms vinområder.

 Tintilla er en av mange gamle druesorter som finnes i vinmarkene. Nyplanting av vinmarker gjøres bare med listan negro og blanco. Foto: Suertes del Marques

Envinate inkluderer derfor også Tenerife som er Robertos hjemstavn. Forsmaken på Envinates Tenerife-viner kom i fjor høst, men flere viner derfra kommer for salg i mai. Både fra Valle de la Orotava, og ikke minst fra Taganana som er det gamle navnet på Anaga. Vinene herfra kalles Táganan og de røde skiller seg klart fra Valle de Orotava ved å være mye lysere mer delikat og transparent i stilen. Så er da også den druemiksen litt annerledes med druer som listán prieto, baboso, negramoll, malvasia negra, i tillegg til listán negro som dominerer i Orotava.

Dennne stien som går fra Chinamada til Punta del Hidalgo (utenfor naturparken) er typisk for Anaga-området. Foto: Angel Daniel

Årsaken til dette villnisset (som også har en hvit parallell) er at vinmarkene ikke er vedlikeholdt og modernisert opp gjennom tidene. De er nærmest konservert slik de var den gang Tenerife var verdens midtpunkt og under sterk vinmessig påvirkning fra Portugal fra den første planten kom i jorden i 1497 og fram til slutten av 1600-tallet da britene la sin elsk på madeira og portvin og Tenerife ble utrendy. Mer enn 300 år senere tar Tenerife revansj. Kjenn derfor din besøkelsestid når disse vinene som du kan studere notatene til her, kommer i salg i mikropartier 3. mai.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig
Dagens rett
Ekte rømmegrøt

Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig

Men prøv ikke å lage den med lettrømme - det blir ikke det samme. Om du synes rømmegrøt er mektig, server den i veldig små porsjoner slik de gjør på Maaemo til stor begeistring hos de mange utenlandske gjestene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En akevittpunsj er nesten selvskreven på nasjonaldagen
Ukens drink
Akevitt-punsj

En akevittpunsj er nesten selvskreven på nasjonaldagen

Med bare litt hjelp fra importert kanel og sitron blir det så helnorsk som det kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol
+
Test
15 bobleviner i basis mellom 114 og 190 kroner

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol

Det er fullt mulig å få tak i lekre bobler selv i budsjettklassen og selv om det er få dager igjen til den store dagen. Her er våre forslag mellom

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig
Ukens kake
Jordbærkake med vaniljekrem og pasjonscurd

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig

Jordbær, pasjon og vanilje. En slik kake går i en egen mage. Lettlaget er den dessuten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig
Dagens rett
Ekte rømmegrøt

Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig

Men prøv ikke å lage den med lettrømme - det blir ikke det samme. Om du synes rømmegrøt er mektig, server den i veldig små porsjoner slik de gjør på Maaemo til stor begeistring hos de mange utenlandske gjestene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus

Forsiden akkurat nå - 4

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her