Godbiter i pollisten
Viner fra Tenerife er verdt å se nærmere på

Viner fra Tenerife er verdt å se nærmere på

Lengter du sørover, kan du drømme deg bort med disse vinene. De er dessuten å få i veldig mange polutsalg.
Aase E. Jacobsen
17 April 2017 - 11:30

Suertes del Marqués 7 Fuentes 2015 er en nydelig vin som i liten grad avslører hvor den kommer fra, bortsett fra at den har et klart røykaktig jordsmonnspreg – som kan tyde på vulkansk jord. Og ja, den kommer fra Tenerife som for mange ikke er førstevalget når det kommer til vin.

Sklir rett inn i påskemenyen

Det kan du altså gjøre noe med nå hvis du ikke allerede har prøvd den, eller ikke har brukt den til den typiske påskemenyen, for her gjør den rent bord. Den faste ferske fruktigheten i kombinasjon med den intense jordsmonnskarakteren fungerer veldig godt til robuste retter av lam og annet rødt kjøtt, alt fra gryter via steik til grillet sådant. Men også pasta og krydret mat. Er det 2014 som står i hyllene på ditt nærmeste pol, kan du glede deg ekstra for den smaker fortreffelig nå.

Men 2015-versjonen har åpnet seg betydelig siden jeg smakte den første gang tidligere i vinter og etter en runde i karaffel er den der den skal være. Og best av alt nå noen få dager før påske, er at den finnes i 233 polutsalg. I år er for øvrig polet åpent på påskeaften, så da er det mulig å fylle opp om du ikke rekker det innen i morgen.

Gamle planter og sjeldne druer

Vitícola Suertes del Marqués er en veldig spennende produsent som også er representert i 60 pol med en hvitvin, Suertes del Marqués Trenzado 2014, som har mye særpreg i saltaktig/mineralsk retning, men også fyldig ganske rik frukt, og ikke minst en flott syre. Den fungerer til en lang rekke retter, også pasta eller pizza, gjerne med ansjos og/eller spekeskinke. I det hele tatt en spennende og annerledes vin.

Felles for begge er at de er laget av druer fra over 100 år gamle og upodete vinstokker fra flere steder innen landsbyen Las Suertes hvor Vitícola Suertes del Marqués holder til. De små parsellene ligger opp mot 800 m.o.h. i området som kalles Valle de Orotavo DO. På Tenerife er det lokale sorter, eller i hvert med lokale navn, som brukes. Vi snakker om henholdsvis listan negro og tintilla samt listan. Den første er en helt unik rødvinsdrue uten slektskap til noe annet ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes, tintilla er det samme som trousseau som vi kjenner fra Jura, mens den hvite listan er identisk med palomino fino – kjent som sherrydruen - men som er sjelden å få i en ikke-oksidativ vinstil som her.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her