Godbiter i pollisten
Viner fra Tenerife er verdt å se nærmere på

Viner fra Tenerife er verdt å se nærmere på

Lengter du sørover, kan du drømme deg bort med disse vinene. De er dessuten å få i veldig mange polutsalg.
Aase E. Jacobsen
17 April 2017 - 11:30

Suertes del Marqués 7 Fuentes 2015 er en nydelig vin som i liten grad avslører hvor den kommer fra, bortsett fra at den har et klart røykaktig jordsmonnspreg – som kan tyde på vulkansk jord. Og ja, den kommer fra Tenerife som for mange ikke er førstevalget når det kommer til vin.

Sklir rett inn i påskemenyen

Det kan du altså gjøre noe med nå hvis du ikke allerede har prøvd den, eller ikke har brukt den til den typiske påskemenyen, for her gjør den rent bord. Den faste ferske fruktigheten i kombinasjon med den intense jordsmonnskarakteren fungerer veldig godt til robuste retter av lam og annet rødt kjøtt, alt fra gryter via steik til grillet sådant. Men også pasta og krydret mat. Er det 2014 som står i hyllene på ditt nærmeste pol, kan du glede deg ekstra for den smaker fortreffelig nå.

Men 2015-versjonen har åpnet seg betydelig siden jeg smakte den første gang tidligere i vinter og etter en runde i karaffel er den der den skal være. Og best av alt nå noen få dager før påske, er at den finnes i 233 polutsalg. I år er for øvrig polet åpent på påskeaften, så da er det mulig å fylle opp om du ikke rekker det innen i morgen.

Gamle planter og sjeldne druer

Vitícola Suertes del Marqués er en veldig spennende produsent som også er representert i 60 pol med en hvitvin, Suertes del Marqués Trenzado 2014, som har mye særpreg i saltaktig/mineralsk retning, men også fyldig ganske rik frukt, og ikke minst en flott syre. Den fungerer til en lang rekke retter, også pasta eller pizza, gjerne med ansjos og/eller spekeskinke. I det hele tatt en spennende og annerledes vin.

Felles for begge er at de er laget av druer fra over 100 år gamle og upodete vinstokker fra flere steder innen landsbyen Las Suertes hvor Vitícola Suertes del Marqués holder til. De små parsellene ligger opp mot 800 m.o.h. i området som kalles Valle de Orotavo DO. På Tenerife er det lokale sorter, eller i hvert med lokale navn, som brukes. Vi snakker om henholdsvis listan negro og tintilla samt listan. Den første er en helt unik rødvinsdrue uten slektskap til noe annet ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes, tintilla er det samme som trousseau som vi kjenner fra Jura, mens den hvite listan er identisk med palomino fino – kjent som sherrydruen - men som er sjelden å få i en ikke-oksidativ vinstil som her.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Til denne kaken trenger du ikke ovn - den baker seg selv
Ukens kake

Til denne kaken trenger du ikke ovn - den baker seg selv

En ekstra luftig ostekake med deilig smak av appelsin vil skinne på kakebordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her