Godbiter i pollisten
Viner fra Tenerife er verdt å se nærmere på

Viner fra Tenerife er verdt å se nærmere på

Lengter du sørover, kan du drømme deg bort med disse vinene. De er dessuten å få i veldig mange polutsalg.
Aase E. Jacobsen
17 April 2017 - 12:30

Suertes del Marqués 7 Fuentes 2015 er en nydelig vin som i liten grad avslører hvor den kommer fra, bortsett fra at den har et klart røykaktig jordsmonnspreg – som kan tyde på vulkansk jord. Og ja, den kommer fra Tenerife som for mange ikke er førstevalget når det kommer til vin.

Sklir rett inn i påskemenyen

Det kan du altså gjøre noe med nå hvis du ikke allerede har prøvd den, eller ikke har brukt den til den typiske påskemenyen, for her gjør den rent bord. Den faste ferske fruktigheten i kombinasjon med den intense jordsmonnskarakteren fungerer veldig godt til robuste retter av lam og annet rødt kjøtt, alt fra gryter via steik til grillet sådant. Men også pasta og krydret mat. Er det 2014 som står i hyllene på ditt nærmeste pol, kan du glede deg ekstra for den smaker fortreffelig nå.

Men 2015-versjonen har åpnet seg betydelig siden jeg smakte den første gang tidligere i vinter og etter en runde i karaffel er den der den skal være. Og best av alt nå noen få dager før påske, er at den finnes i 233 polutsalg. I år er for øvrig polet åpent på påskeaften, så da er det mulig å fylle opp om du ikke rekker det innen i morgen.

Gamle planter og sjeldne druer

Vitícola Suertes del Marqués er en veldig spennende produsent som også er representert i 60 pol med en hvitvin, Suertes del Marqués Trenzado 2014, som har mye særpreg i saltaktig/mineralsk retning, men også fyldig ganske rik frukt, og ikke minst en flott syre. Den fungerer til en lang rekke retter, også pasta eller pizza, gjerne med ansjos og/eller spekeskinke. I det hele tatt en spennende og annerledes vin.

Felles for begge er at de er laget av druer fra over 100 år gamle og upodete vinstokker fra flere steder innen landsbyen Las Suertes hvor Vitícola Suertes del Marqués holder til. De små parsellene ligger opp mot 800 m.o.h. i området som kalles Valle de Orotavo DO. På Tenerife er det lokale sorter, eller i hvert med lokale navn, som brukes. Vi snakker om henholdsvis listan negro og tintilla samt listan. Den første er en helt unik rødvinsdrue uten slektskap til noe annet ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes, tintilla er det samme som trousseau som vi kjenner fra Jura, mens den hvite listan er identisk med palomino fino – kjent som sherrydruen - men som er sjelden å få i en ikke-oksidativ vinstil som her.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing
Dagens rett

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing

Kanskje er dette starten på ferien, og da vil vi ha det lettvint. Med denne salaten bruker du opp rester i kjøleskapet - eller finner ingrediensene i nærmeste butikk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Your session has expired. The page has been automatically refreshed to generate a new session.

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her