Raskt, ryddig og rent

Ola Nilsson, Bagatelle, er for andre gang Norges raskeste og ryddigste østersåpner med en tid på 2 minutter og 12 sekunder for 30 perfekt åpnede østers. Men han klarte ikke å slå sin tidligere uoffisielle norgesrekord.
Aase E. Jacobsen
11 August 2003 - 12:37

Det var tilløp til dramatikk under finalen i årets NM i østersåpning som ble holdt i stekende sol på Rådhusplassen i Oslo. Årsaken var at en av de to sterkeste kandidatene til norgesmestertittelen, nemlig regjerende mester Heini Pedersen og Ola Nilsson, mester i 2001, hadde glemt å åpne en østers.

Det viste seg da at det var Pedersen som hadde talt feil, men Nilsson var uansett en suveren vinner etter å ha brukt 2 minutter og 12 sekunder på å åpne 30 østers. Og det uten tilleggstid, for østersene var perfekt åpnet.

Det skal nemlig gjøres som om de skulle serveres en gjest, perfekt løsnet, uten skall eller andre uvedkommende elementer samtidig som de skal legges pent opp på et fat. Og akkurat det har Nilsson trening med der han arbeider til daglig, nemlig Bagatelle. Hvor han for øvrig aldri åpner en østers siden han ikke jobber med fisk og skalldyr. Neste utfordring på østersfronten blir dermed VM i Galway i Irland 26.-28. september hvor han skal representere Norge.
(Bildet) Jurymedlemmer fra venstre Daniel Karlsson,
Klosteret og Terje Ness, Oro sammen med
vinneren Ola Nilsson fra Bagatelle.

Om skuffelsen var stor hos Pedersen som ble disket var gleden tilsvarende hos sølvvinneren, Thomas Haug fra Gamle Raadhus, for øvrig norgesmester i 1998. Nummer tre ble Alexander Breme fra Le Canard. I alt deltok 22 kokker i konkurransen, og bare en kvinne, Stine Langerud Høgset fra Hansken som gjorde en hederlig innsats.

Årets mesterskap innebar en ekstra utfordring for deltakerne, nemlig ved at østersene var av typen edulis (flatøsters) som er den samme som brukes i VM. Flatøsters har en fastere muskel enn gigas som er vanligst her til lands både når det gjelder dyrking og import.

Juryen bestod i år av Kjell-Arne Johnsæter, Madserud Gård, Terje Ness, Oro og Daniel Karlsson, Klosteret. Østersene var levert av A la Carte Produkter, champagnen kom tradisjonen tro fra Bollinger, utfordret av Guinness som er irenes favoritt til østers. Tidtakingen stod Omega for og Tourism of Ireland besørger billetter og opphold under VM for Nilsson. Arrangør av NM i østersåpning er Apéritif.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her