Raskt, ryddig og rent

Ola Nilsson, Bagatelle, er for andre gang Norges raskeste og ryddigste østersåpner med en tid på 2 minutter og 12 sekunder for 30 perfekt åpnede østers. Men han klarte ikke å slå sin tidligere uoffisielle norgesrekord.

Det var tilløp til dramatikk under finalen i årets NM i østersåpning som ble holdt i stekende sol på Rådhusplassen i Oslo. Årsaken var at en av de to sterkeste kandidatene til norgesmestertittelen, nemlig regjerende mester Heini Pedersen og Ola Nilsson, mester i 2001, hadde glemt å åpne en østers.

Det viste seg da at det var Pedersen som hadde talt feil, men Nilsson var uansett en suveren vinner etter å ha brukt 2 minutter og 12 sekunder på å åpne 30 østers. Og det uten tilleggstid, for østersene var perfekt åpnet.

Det skal nemlig gjøres som om de skulle serveres en gjest, perfekt løsnet, uten skall eller andre uvedkommende elementer samtidig som de skal legges pent opp på et fat. Og akkurat det har Nilsson trening med der han arbeider til daglig, nemlig Bagatelle. Hvor han for øvrig aldri åpner en østers siden han ikke jobber med fisk og skalldyr. Neste utfordring på østersfronten blir dermed VM i Galway i Irland 26.-28. september hvor han skal representere Norge.
(Bildet) Jurymedlemmer fra venstre Daniel Karlsson,
Klosteret og Terje Ness, Oro sammen med
vinneren Ola Nilsson fra Bagatelle.

Om skuffelsen var stor hos Pedersen som ble disket var gleden tilsvarende hos sølvvinneren, Thomas Haug fra Gamle Raadhus, for øvrig norgesmester i 1998. Nummer tre ble Alexander Breme fra Le Canard. I alt deltok 22 kokker i konkurransen, og bare en kvinne, Stine Langerud Høgset fra Hansken som gjorde en hederlig innsats.

Årets mesterskap innebar en ekstra utfordring for deltakerne, nemlig ved at østersene var av typen edulis (flatøsters) som er den samme som brukes i VM. Flatøsters har en fastere muskel enn gigas som er vanligst her til lands både når det gjelder dyrking og import.

Juryen bestod i år av Kjell-Arne Johnsæter, Madserud Gård, Terje Ness, Oro og Daniel Karlsson, Klosteret. Østersene var levert av A la Carte Produkter, champagnen kom tradisjonen tro fra Bollinger, utfordret av Guinness som er irenes favoritt til østers. Tidtakingen stod Omega for og Tourism of Ireland besørger billetter og opphold under VM for Nilsson. Arrangør av NM i østersåpning er Apéritif.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen