Reale pengebinger

Reale pengebinger

Amerikanske kjemperestauranter håver inn store penger. Tavern on the Green i New Yorks Central Park er en av dem.

Tavern on the Green i New Yorks Central Park har vokst ut av huset. Restauranten får bokstavelig talt ikke lenger plass i eget hus.

Mesteparten av kjøkkenaktiviteten i denne ærverdige restauranten foregår i midlertidige brakker og telt som henger sammen med det opprinnelige kjøkkenet. Kjøleskapene er tilhengere parkert bak huset.

På Tao Asian Bistro, på 58th Street i Midtown Manhattan, er det full fart før dørene åpner. En liten hær av svartkledde servitører og bartendere ser til at alt ligger klart før kundene kommer.

Verneverdig fjøs

Tao NY er miniutgaven av USAs aller største restaurant, Tao Las Vegas, som omsatte for 55,2 millioner dollar i 2006. Tavern on the Green omsatte for ”bare” 42 millioner. Sammen topper disse to restaurantene listen over USAs 100 største ifølge fagtidsskriftet Restaurants & Institutions. Tao i New York ligger på fjerde plass med 26 millioner dollar i året.

Men Tao og Tavern on The Green har lite annet enn størrelsen på omsetningen til felles.

Tavern on the Green er en klassisk New York-institusjon som holder hus i det som en gang for veldig lenge siden var et fjøs for sauer som beitet i Central Park.

Årsaken til at virksomheten har vokst ut av huset er at tilbygg ikke tillates fordi bygningen er verneverdig. Så kontorer, kjøleskap, vaskemaskiner, personalspiserommet og matlageret ligger i lokaliteter som på papiret er midlertidige.

Restauranten i seg selv fortjener for øvrig å bli kalt verneverdig. Siden åpningen i 1976 med den legendariske restauratøren Warner LeRoy i sjefsstolen, har Tavern on The Green vært en lysende stjerne på Manhattans restauranthimmel.

Ved juletider er det ekstra fullbooket siden dette er et yndet sted for firma- og familiefester, og hver dag er flere av de til sammen seks spisesalene leid ut til selskap.

Restauranten er en labyrint av rom og korridorer dekorert med speil og krystallkroner. Til sammen dekker restauranten 2700 kvadratmeter og årlig er 750.000 gjester innom.

Ekspansjon i vente

William Zambrotto er daglig leder og mener at Tavern on the Green er blitt noe helt unikt i storbyen:

- Det er en kombinasjon av den romantiske atmosfæren med all dekoren og stilen vi har valgt, god service, god mat og store porsjoner. Folk kommer fra hele verden for å gå på Tavern on the Green.

Restauranten har imidlertid aldri vært berømt på grunn av kjøkkenets raffinement. Her serveres nemlig veldig tradisjonell amerikansk mat som i dag oppleves noe gammeldags. Det er derfor vanskelig å si hva det er som gjør Tavern on The Green så spesiell. Men faktum er at stemningen er helt unik, særlig om vinteren når det er mørkt og alle trærne lyser opp med sine tusentalls små lys. I følge Zamborotto har Tavern on The Green planer om å ekspandere til en annen by i USA innen fem år er gått.

Med Tao gikk ekspansjonen altså motsatt vei. I følge en artikkel i New York Times selger Tao i Las Vegas like mye alkoholholdig drikke som mat.

Gjennomsnittsregningen er på 70 dollar per hode hvorav halvparten er drikke.

Det skyldes at Tao, som ligger i casinoet The Venetian, også er en nattklubb. Du kan komme inn for å ta en drink i baren, sitte ned og innta en full middag for deretter å tilbringe hele natten på dansegulvet.

Non stop party med spisepause

Såkalt bottle service, det å selge hele flasker brennevin til et bord, noe som her koster 300-5000 dollar pr stykk, garanterer gjesten et bord gjennom hele kvelden. Dette er naturlig nok en skikkelig pengemaskin. Det er likevel så godt som umulig å få et bord nær dansegulvet i helgene.

I følge nevnte avisartikkel bruker Tao Las Vegas om lag 3 millioner dollar årlig på markedsføring, og de passer alltid på å be inn kjendiser som Paris Hilton eller Bono for å sikre seg en plass i sladderpressen.

Restauranten i Las Vegas er rundt 6000 kvadratmeter og har omkring 700 ansatte. New York-utgaven er liten i sammenligning med “bare” 1200 kvadratmeter. Menyen på begge restaurantene er moderne asiatisk inspirert av så vel Sørøst-Asia, Kina som Japan. Men på samme måte som på Tavern on the Green, så handler det ikke så mye om den kulinariske opplevelsen.

Richard Wolf, en av Taos eiere, kaller det “vibe dining”. New York Times’ restaurantanmelder, William Grimes, beskrev Tao i New York som “i mindre grad restaurant enn et non-stop party som av og til avbrytes av litt morsom mat”.

Foto: Johan Olander, Tao og StockXpert

Ruby Red

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

2 cl Cointreau
en dash yuzujuice (japansk sitrusfrukt som smaker som en miks av lime og sitron)
en dash granateplejuice

Pynt med en syltet bit rosa grapefruktskall.

Fremgangsmåte

Fyll en shaker med isbiter og tilsett ingrediensene. Rist godt og sil over i et avkjølt cocktailglass. 

Tips:
Hvis du ikke får tak i rød grapefrukt for å sylte til pynten, kan du godt bruke en twist av gul grapefrukt som på bildet. 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

The Taverntini

Antall porsjoner

1

Ingredienser

1.8 cl
peach schnapps
0.5 cl
sour-mix

Fremgangsmåte

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen