Restauranter utnytter lærlinger

De dyreste og mest kjente restaurantene er ikke bedre enn andre når det gjelder å utnytte lærlinger, mener elevombud i Oslo, Sigve Indregard.
Redaksjonen
03 Mai 2010 - 10:50

- Mange restauranter, både blant de dyreste og de mer midt på treet, har en dårlig holdning til dette med læretid. Ikke minst på hektiske kjøkken, der sjefene kommer og går, blir lærlingene brukt som billig arbeidskraft. De må skrelle gulrøtter og gjøre annet forefallende arbeid, fremfor å få den opplæringen de har krav på, sier elevombud Sigve Indregaard til Aftenposten.

Ombudet er ansatt av Oslo kommune, og har hørt om såkalte utviklingstimer som er svært utbredt i bransjen.
- Det er ikke uvanlig at kokker på de mest ankerjente restaurantene her i byen jobber både 40 og 50 slike gratistimer i måneden, sier leder av Oslo-Akershus Hotell-og restaurantarbeiderforening, Birgit Tandberg, til avisen.

-Vår forening ser på dette som en form for intern sosial dumping. Ikke minst ødelegger det for rekrutteringen til bransjen. Tandberg forteller at selv om en del ansatte reagerer på systemet, eksisterer det også en kultur i bransjen for at de som vil bli kokkestjerner står på og jobber gratis for å hevde seg.

Det er likevel bare ett av flere kritikkverdige forhold i restuarantverdenen, påpeker ombud Indregaard. Andre gjengangere er:
• ulovlig bruk av overtid
• alenevakter på nattetid
• ikke overtidsbetalt i henhold til tariff

Likevel finnes det eksempler på eiere som eiere som behandler lærlinger på en skikkelig måte.
- Ved Statholdergaarden er arbeidsforholdene for lærlinger rett og slett eksemplariske, sier Indregaard til Aftenposten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her