Rester igjen etter julematen?

Jula er endelig tilbakelagt med mange gode middager gjennomført. Ofte blir der rester igjen, og da kan det være både praktisk og hyggelig å invitere på det som er igjen av mat i en ny og kanskje spennende drakt.
Redaksjonen
02 Januar 2002 - 10:00

Vi satser her på den type mat som faktisk tåler å ligge i kjøleskapet eller kjøleboden gjennom litt lengre tid enn rester normalt gjør. I tillegg minner vi deg om at det sikkert ble litt mye fet mat i jula, og at vi kanskje kan bruke litt ekstra mye grønnsaker nå i starten av året. Og vips - skulle det slumpe til å bli en god vane utover resten av året også, så er vel ikke det av det verste man kan finne på? Hvem vet. Nedenfor finner du et knippe oppskrifter basert på tradisjonell julemat som har holdt seg. Vinforslag får du med på kjøpet. Vel bekomme!

Rødkålsalat med sharonfrukt og nøtter
Sharonfrukt kan minne om en gul tomat av utseende. De er i slekt, men smaken er høyst forskjellig. Sharonfrukt er søt og brukes gjerne som dessertfrukt. Den kan anvendes med skallet på. I Israel spises den som et eple. I en rødkålsalat med nøtter og skinkerester passer den godt inn. Har du rester av tørkede frukter som dadler, fiken og svisker - setter de en fin smak på en slik salat. Skjæres i strimler og drysses over salaten.

200 g finsnittet rødkål
3 stk sharonfrukt
100 g purre i strimler
1 grønn paprika i strimler
ca. 10 grovhakkede valnøtter
rester av juleskinke i strimler/terninger

Til dressing:
0,5 dl appelsinjuice
1 ss eplesidereddik
2 ss valnøttolje (eller soyaolje)

Vask sharonfrukten og fjern stilken. Skjær frukten i strimler. Skyll finsnittet rødkål. La den renne godt av. Bland alle ingrediensene sammen. Bland dressingen og ha den over salaten. Dryss valnøtter over før servering.

Vinforslag:
Rødkål og masse syre i dressingen gir ikke umiddelbart noen god match på vinsiden. Vi prøver oss likevel på en litt fetere chardonnay fra USA. Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay 1999 (13677) er en passende vin her. Fet både på duft og smak, samt god syrlighet i denne relativt unge vinen.

Buljong med friske grønnsaker og rester av røkt lammelår, skinke eller fenalår
1,5 l vann
1 knoke av fenalår/røkt skinke eller lammelår
(evt. 3 terninger klar kjøttbuljong)
1 løk
kjøttrester fra knoken i terninger
1 gulrot
1 kålrot
½ hvitkål
2 stilker selleri
½ purre
3 poteter
timian
persille

Knoken settes over til koking i kaldt vann. Småkokes ca. 1/2 time sammen med en løk. Skummes. Rens grønnsakene. Skjær dem i grove biter. Bruk kniven i foodprosessoren og kjør grønnsakene støtvis til du synes grønnsakene er passe små. Sil av kraften. Kok grønnsakene i kraften 2-3 min sammen med kjøttrester. Smak til med salt og pepper og server med finklippet kruspersille og frisk (evt. tørket) timian.

Vinforslag:
Dette er ingen kraftig kost og derfor foreslår vi en mer fruktdreven portugiser, som for eksempel Quinta da Verderena 1999/2000 (13233). Mørk, men lettere i stilen. Fin saftig fruktighet, balanserte tanniner i en ikke for fyldig vin. Passer bra til denne retten.

Tekst og vinforslag: Roger Kolbu
Oppskrifter: Norsk Mat og Apéritif.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her