Ukens vin
Rett og slett et veldig godt rødvinskjøp

Rett og slett et veldig godt rødvinskjøp

Det er ikke sikkert den rekker fram til jul, men denne vinen overlever både jul og nyttår og lenge etter det.
Aase E. Jacobsen
19 Desember 2017 - 14:45

Villa Poggio Salvi Tosco 2015 nyter godt av 2015-årgangens ypperlige kvaliteter som konsentrasjon og holdbarhet. Den gir svært mye vin for pengene og er faktisk et av de aller beste kjøpene i dette prissjiktet. Den har god intensitet, er krydret og stofflig med mørkere syrlig og fast frukt. En vin som trenger gode kjøttretter, også vilt, eller et opphold i kjelleren. Der vil den utvikle seg videre i mange år. Det er forholdsvis sjelden at en vin i denne prisklassen har såpass god tanninstruktur, og det er et resultat av årgangens perfekte forhold og selvsagt produsenten.

Siena-området gir gunstigere pris

Den er laget av Villa Poggio Salvi som holder til i den sørvestlige delen av Montalcino på et høydedrag mellom 300 og 500 mo.h. med utsikt mot havet. Dette området som er omgitt av tett skog, har vært kjent allerede på 1500-tallet for sin friske luft – derav navnet salvi som betyr helse.

Druene til ukens vin kommer imidlertid ikke fra Montalcino, men fra eiendommen Casavecchia i Monteriggioni ca 3 mil lenger nord, som Villa Poggio Salvi kjøpte i 1998. Vinmarkene her ligger lavere, ved 200 mo.h. og med kalk- og leirholdig jordsmonn, men druetypen er altså den samme som i Montalcino, nemlig sangiovese. Monteriggioni tilhører Chianti Colli Senesi DOCG, men ukens vin er likevel IGT-merket og det sammen med områdets noe lavere status, forklarer den gunstige prisen.

Casavecchia ligger i Chianti Colli Senesi DOCG. Bilde: Donato Mastrovita

Til sammenligning koster Villa Poggio Salvi Rosso di Montalcino 2014 en hundrelapp mer. Det vanskelige året 2014 rent klimatisk sett har likevel resultert i en elegant og saftig vin som er tro mot stilen til produsenten. Det lover godt med tanke på 2015-utgaven som kommer til våren.

Holdbar selv i ikke helt fantastiske år

I vinkjelleren er disse to vinene laget på samme måte med gjæring med skallene i ståltanker i 10-14 dager og påfølgende opphold i velbrukte slavonsk eikefat på 30-100 hl i 8-12 måneder. En behandling som kler sangiovese og henter ut druens egenkarakter veldig godt.

Disse store velbrukte eikefatene understreker den klassiske stilen til Villa Poggio Salvis viner.

Villa Poggio Salvis brunello er som de andre vinene til denne produsenten veldig årgangsdrevet, og 2011 tilhører den bløte innsmigrende stilen med middels konsentrasjon. Når 2012 som regnes som et svært godt år, kommer til våren, bør vi forvente mer av alt. Som med deres enkeltvinmarksbrunello Pomona 2012, en svært konsentrert og lovende vin som har fått navn etter den romerske fruktgudinnen Pomona.

At Villa Poggio Salvis stil er holdbar, er Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino 1979 et solid bevis på. 1979 regnes som en god, om enn ikke fantastisk årgang. Likevel er den full av liv i dag og har fortsatt mange år foran seg.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her