Rimelig rent

Nysgjerrig på naturvin? Da kan du starte med disse to.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Naturvin er et stadig hetere tema i vinverdenen. Det innebærer vin som ikke er tilsatt noe som helst, verken gjær, enzymer eller andre hyppig brukte tilsettingsstoffer i vinkjelleren. Gjæren er den som finnes naturlig på drueskallene, noe som sikrer en kontrollert gjæring med resulterende "naturlig" alkoholnivå. Forekomsten av svovel er mikroskopisk og fra naturens side. Samtidig må dyrkingen være så ren som mulig for å sikre druer med de naturlige egenskapene i behold. De fleste er derfor biodynamisk dyrket , enten de er sertifisert som det eller ei.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Trenger luft
Mange strever med å "forstå", enn si like disse vinene. De oppleves som sære, noen kan være ekstremt animalske hvilket gjerne reflekterer ikke helt hygieniske forhold i kjelleren, og noen mener at de er for like, at naturvinsmaken er for endimensjonal: "Det smaker jo bare gammelt eple". Atter andre synes vinene er for dyre, og ofrer renheten når prislappen passerer to hundrelapper eller mer.

Terranera Bellotti Bianco 2009 (52724) og Terranera Bellotti Rosso 2012 (52725) derimot er perfekt priset for den som vil bli kjent med en naturlig vinstil uten å måtte ta for stor kronemessig risiko. Begge representerer svært god vinvaluta og gir god dokumentasjon på at naturviner blir bedre og bedre jo mer luft de får. Det vil selvsagt si innenfor en viss grense, men tre-fire dager i kjøleskap er perfekt. Og nettopp kjølige lagringsforhold er viktig for en vin med svært lite svovel.

Siden 1984
De "sære" aromaene luftes bort og vinen åpner seg og viser frem nye sider ved hvert møte. Det er sikkert unødvendig å nevne men naturviner er fantastisk gode matviner, takket være balansert alkohol, naturlig syrestruktur og god mineralitet, som er et resultat av den biodynamiske dyrkingen.

Et annet forhold er at naturviner ikke forårsaker "tunge hoder" dagen etter. Det er selvsagt en funksjon av mengde, men når alt annet er likt, er disse vinene langt snillere mot kroppen.

Allerede fra da Stefano Bellotti som 18-åring overtok familiegården Cascina degli Ulivi drev han økologisk og siden 1984 100 prosent biodynamisk. Han har derfor vært en ensom svale, nærmest eremitt, i Piemonte siden den gang. Og som alle biodynamikere driver han ikke monokultur, men har i tillegg til sine 22 hektar med vinmarker også 10 hektar med gamle hvetesorter, grønnsakshage, 1000 frukttrær, kyr og høns.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Terranera Bellotti Bianco 2010

Produsent:
Terranera
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
5272401
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Terranera Bellotti Rosso

Produsent:
Terranera
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
235,60 kr
Varenummer:
5272501
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen