Rimelig rent

Nysgjerrig på naturvin? Da kan du starte med disse to.
Aase E. Jacobsen
01 September 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Naturvin er et stadig hetere tema i vinverdenen. Det innebærer vin som ikke er tilsatt noe som helst, verken gjær, enzymer eller andre hyppig brukte tilsettingsstoffer i vinkjelleren. Gjæren er den som finnes naturlig på drueskallene, noe som sikrer en kontrollert gjæring med resulterende "naturlig" alkoholnivå. Forekomsten av svovel er mikroskopisk og fra naturens side. Samtidig må dyrkingen være så ren som mulig for å sikre druer med de naturlige egenskapene i behold. De fleste er derfor biodynamisk dyrket, enten de er sertifisert som det eller ei.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Trenger luft
Mange strever med å "forstå", enn si like disse vinene. De oppleves som sære, noen kan være ekstremt animalske hvilket gjerne reflekterer ikke helt hygieniske forhold i kjelleren, og noen mener at de er for like, at naturvinsmaken er for endimensjonal: "Det smaker jo bare gammelt eple". Atter andre synes vinene er for dyre, og ofrer renheten når prislappen passerer to hundrelapper eller mer.

Terranera Bellotti Bianco 2009 (52724) og Terranera Bellotti Rosso 2012 (52725) derimot er perfekt priset for den som vil bli kjent med en naturlig vinstil uten å måtte ta for stor kronemessig risiko. Begge representerer svært god vinvaluta og gir god dokumentasjon på at naturviner blir bedre og bedre jo mer luft de får. Det vil selvsagt si innenfor en viss grense, men tre-fire dager i kjøleskap er perfekt. Og nettopp kjølige lagringsforhold er viktig for en vin med svært lite svovel.

Siden 1984
De "sære" aromaene luftes bort og vinen åpner seg og viser frem nye sider ved hvert møte. Det er sikkert unødvendig å nevne men naturviner er fantastisk gode matviner, takket være balansert alkohol, naturlig syrestruktur og god mineralitet, som er et resultat av den biodynamiske dyrkingen.

Et annet forhold er at naturviner ikke forårsaker "tunge hoder" dagen etter. Det er selvsagt en funksjon av mengde, men når alt annet er likt, er disse vinene langt snillere mot kroppen.

Allerede fra da Stefano Bellotti som 18-åring overtok familiegården Cascina degli Ulivi drev han økologisk og siden 1984 100 prosent biodynamisk. Han har derfor vært en ensom svale, nærmest eremitt, i Piemonte siden den gang. Og som alle biodynamikere driver han ikke monokultur, men har i tillegg til sine 22 hektar med vinmarker også 10 hektar med gamle hvetesorter, grønnsakshage, 1000 frukttrær, kyr og høns.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her