Ris med reker Jambalaya og sitronfromasj

Det nærmer seg feriedager for de av oss som fortsatt henger i stroppen. Vi satser derfor på Ris med reker Jambalaya og en litt syrlig dessert. Selvfølgelig mangler det heller ikke på forslag til godt drikke.
Redaksjonen
01 April 2001 - 14:59

Ris med reker Jambalaya
4 porsjoner
1-2 løk
1-2 fedd hvitløk
2 stilker stangselleri
2-3 ss olivenolje
3½ dl langkornet ris
4½-5 dl hønsebuljong
2 laurbærblad
1 ts salt
1 ss chilipulver
½ ts timian
½ ts basilikum
½ ts oregano
evnt. litt tabasko

Fyll:
1 rød paprika
1 gul Paprika
4-5 tomater
1-2 ss olivenolje
300 g kokt skinke
300 g rensede reker
evt. pynt
2-3 vårløk

Rens og hakk løk, hvitløk og selleri. Varm oljen i en gryte og fres grønnsakene under omrøring, tilsett risen og la frese med et øyeblikk. Hell over buljong, og tilsett laurbærblad og salt, og la alt koke under lokk ca 18 min. Smak risen til med urter. Rens og hakk paprika og tomater, skjær skinken i terninger. Fres paprika og tomater i en gryte til paprikaen er myk, tilsett skinken og reker rett før servering. Bland skinke/reke blandingen i risen og smak retten til, den skal ikke være for sterk. Dryss evt. over litt hakket vårløk før servering. Server med brød og en god olje.

Drikkeforslag:
Tokay Pinot Gris Reserve 1999, Alsace (Louis Freyburger) kr 102,30 (varenr 3706, basisutvalget). Vinen har lys gylden farge, svakt krydret fruktighet og en rund ettersmak.

Sitronfromasj
4 porsjoner
5 plater gelatin
revet skal av½ sitron
saft av 1 sitron
2 dl frukt juice
1 dl sukker
3 egg
3 dl kremfløte

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann. Skill eggene. Visp eggeplommer og sukker til eggedosis. Klem vannet ut av gelatinen, og smelt dem i vannbad. Rør fruktjuicen og den oppløste gelatinen i eggedosisen. Pisk kremfløten og bland den i. Stivpisk eggehviter i en ren bolle, og vend de forsiktig i røren. Hold en form på ca 1½ l over vanndamp. Dryss i litt sukker. Hell i fromasjrøren, og la den stivne i kjøleskap i ca 3 timer. Hvelv fromasjen over på et fat og pynt med revet sjokolade.

Punsjfromasj
Følg oppskriften på sitronfromasj, men bytt ut sitron skall og saft med 2 dl punsj. Tilsett 3/4 dl hakket kokesjokolade, og pynt med fingerkjeks dyppet i smeltet sjokolade.

Eksotisk fromasj
Følg oppskriften til sitronfromasj, men bytt ut sitron skall og saft med 2 dl konsentrert juice av tropiske frukter. Pynt med frisk eller hermetisk frukt og et dryss av hakket sjokolade.

Appelsinfromasj
Følg oppskriften til sitronfromasj, men bytt ut sitron skall og saft med 2 dl appelsinjuice, eller med revet skall av 1 appelsin og saften av 3 appelsiner. Pynt med appelsin skåret i skiver.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi
Dagens rett

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi

Overrask med en smakfull kyllingrett med sitron- og basilikumcouscous til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her