Rødt eller hvitt til jordbærene?

For noen virker dette som et meningsløst spørsmål, men faktum er at du kan velge så vel rødt som hvitt til årets jordbær som du akkurat nå kan nærmest bade i på grunn av den tidlige sesongstarten. Og ukens jordbærviner kan du også nyte med særdeles god sa
Aase E. Jacobsen
20 Juni 2002 - 08:00

Jordbærvinen par excellence er den søte musserende moscatovinen fra Piemonte. Vår produsent heter Il Falchetto og representerer håndverksdelen av moscatoproduksjonen (Asti Spumante) i denne regionen som er som industri å regne med 80-90 millioner flasker.

Det er imidlertid mer som skiller Asti Spumante og Moscato d'Asti enn volum. Førstnevnte har høyere alkoholinnhold og mer CO2 (skum). Moscato d'Asti har dessuten DOCG-betegnelsen som er den øverste for vin i Italia. Den lille familiebedriften Il Falchetto lager bare noen tusener flasker med Moscato d'Asti fra to forskjellige enkeltvinmarker med optimal lokalisering og kalkholdig jordsmonn.

I Norge er Il Falchetto Moscato d'Asti Tenuta del Fant 2011 (45921) tilgjengelig. En deilig, innsmigrende og sødmefylt vin med tydelig moscatopreg (som i de søte muskatelldruene), masse gule tropiske frukter og forfriskende syrer som balanserer sødmen veldig godt. Perfekt til jordbær men også til andre fruktbaserte desserter. Kan også serveres som aperitiff for slikkmunner eller sammen med sterkt krydret snacks.

Den røde utfordreren fra samme produsent Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2013 (45923) er bortsett fra at mosten har fått noen timers skallkontakt, produsert på samme måte som moscatoen. Hvilket betyr at gjæringen stoppes når sødme og alkoholbalansen er optimal, nærmere bestemt ved 5-6 prosent alkohol. På dette nivået er mengden av naturlig CO2 i vinen relativt lavt, derfor er det ikke nødvendig med champagnekork på en Moscato d'Asti eller Brachetto d'Acqui.

Il Falchettos røde søte som er laget av druen brachetto som kun dyrkes her og i den lille appellasjonen Bellet i Provence, er like innsmigrende som moscatoen men med et annet smaksbilde, nemlig av røde bær og med et lett preg av bitre mandler i ettersmaken. Også her er syrene gode og forfriskende. Om du liker den ene eller den andre, er en smakssak. Den røde er kanskje best hvis du er av den typen som bader bærene i kremfløte. Eller om du marinerer dem i balsamicoeddik og sukker. Foretrekker du bærene så naturlige som mulig, er den hvite en bedre partner.

Il Falchettos to andre viner på det norske markedet, som også er laget etter samme fortjener oppmerksomhet. Den hvite Il Falchetto Langhe Arneis 2001/2002 (45922) henter sine druer fra en vinmark på en liten hektar. Den er en meget god representant for denne druen som er helt unik for Piemonte og som på grunn av sin friske og lett krydrete stil er så deilig å nyte til sommerlige retter som skinke og annen spekemat, til salater og grønnsaksretter, samt til retter med fisk og kylling.

Den røde Souli Braida Dolcetto d'Alba 2004 (45920) er saftig, frisk og med et deilig kirsebærpreg  og lett bitterhet i ettersmaken. En vin som er perfekt å drikke nå, og aller helst avkjølt ved 14-15 grader, til så vel tapaslignende servering som til mer forseggjorte retter med lyst kjøtt. Eller alene. Den holder seg imidlertid et godt stykke utover høsten, men da litt mer temperert og til lettere viltfugl som fasan og perlehøne samt til modne oster som brie, camembert og taleggio eller en ikke for skarp gorgonzola. 

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her