Rødt eller hvitt til jordbærene?

For noen virker dette som et meningsløst spørsmål, men faktum er at du kan velge så vel rødt som hvitt til årets jordbær som du akkurat nå kan nærmest bade i på grunn av den tidlige sesongstarten. Og ukens jordbærviner kan du også nyte med særdeles god sa
Aase E. Jacobsen
20 Juni 2002 - 09:00

Jordbærvinen par excellence er den søte musserende moscatovinen fra Piemonte. Vår produsent heter Il Falchetto og representerer håndverksdelen av moscatoproduksjonen (Asti Spumante) i denne regionen som er som industri å regne med 80-90 millioner flasker.

Det er imidlertid mer som skiller Asti Spumante og Moscato d'Asti enn volum. Førstnevnte har høyere alkoholinnhold og mer CO2 (skum). Moscato d'Asti har dessuten DOCG-betegnelsen som er den øverste for vin i Italia. Den lille familiebedriften Il Falchetto lager bare noen tusener flasker med Moscato d'Asti fra to forskjellige enkeltvinmarker med optimal lokalisering og kalkholdig jordsmonn.

I Norge er Il Falchetto Moscato d'Asti Tenuta del Fant 2011 (45921) tilgjengelig. En deilig, innsmigrende og sødmefylt vin med tydelig moscatopreg (som i de søte muskatelldruene), masse gule tropiske frukter og forfriskende syrer som balanserer sødmen veldig godt. Perfekt til jordbær men også til andre fruktbaserte desserter. Kan også serveres som aperitiff for slikkmunner eller sammen med sterkt krydret snacks.

Den røde utfordreren fra samme produsent Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2013 (45923) er bortsett fra at mosten har fått noen timers skallkontakt, produsert på samme måte som moscatoen. Hvilket betyr at gjæringen stoppes når sødme og alkoholbalansen er optimal, nærmere bestemt ved 5-6 prosent alkohol. På dette nivået er mengden av naturlig CO2 i vinen relativt lavt, derfor er det ikke nødvendig med champagnekork på en Moscato d'Asti eller Brachetto d'Acqui.

Il Falchettos røde søte som er laget av druen brachetto som kun dyrkes her og i den lille appellasjonen Bellet i Provence, er like innsmigrende som moscatoen men med et annet smaksbilde, nemlig av røde bær og med et lett preg av bitre mandler i ettersmaken. Også her er syrene gode og forfriskende. Om du liker den ene eller den andre, er en smakssak. Den røde er kanskje best hvis du er av den typen som bader bærene i kremfløte. Eller om du marinerer dem i balsamicoeddik og sukker. Foretrekker du bærene så naturlige som mulig, er den hvite en bedre partner.

Il Falchettos to andre viner på det norske markedet, som også er laget etter samme fortjener oppmerksomhet. Den hvite Il Falchetto Langhe Arneis 2001/2002 (45922) henter sine druer fra en vinmark på en liten hektar. Den er en meget god representant for denne druen som er helt unik for Piemonte og som på grunn av sin friske og lett krydrete stil er så deilig å nyte til sommerlige retter som skinke og annen spekemat, til salater og grønnsaksretter, samt til retter med fisk og kylling.

Den røde Souli Braida Dolcetto d'Alba 2004 (45920) er saftig, frisk og med et deilig kirsebærpreg  og lett bitterhet i ettersmaken. En vin som er perfekt å drikke nå, og aller helst avkjølt ved 14-15 grader, til så vel tapaslignende servering som til mer forseggjorte retter med lyst kjøtt. Eller alene. Den holder seg imidlertid et godt stykke utover høsten, men da litt mer temperert og til lettere viltfugl som fasan og perlehøne samt til modne oster som brie, camembert og taleggio eller en ikke for skarp gorgonzola. 

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her