Mat
Rogalendingene mest opptatt av kortreist

Rogalendingene mest opptatt av kortreist

Forbrukere i Rogaland er mer bevisst hva de kjøper. Markedsføringen av Matfylket og Gladmat-festivalen har nok hatt sitt å si.
Aase E. Jacobsen
23 Juli 2014 - 12:33

– Folk i Rogaland foretrekker norske varer framfor importvarer. Det gjør at vi har mye mer lokalmat i hyllene i denne delen av landet, sier Eldar Frøystad, regiondirektør vest i Coop.

Østlendingene er sinker

Med 40 prosent markedsandel i fylket har Coop god oversikt over forbrukernes preferanser.

Selv om Rogaland er spesielt, ser Frøystad den samme trenden andre steder langs Vestlandet og fra Trøndelag og oppover. Nemlig stor interesse for lokale produkter.

Denne rogalendingen gir oss de søteste tomatene

Og dette er den mest populære osten fra fylket

Østlandet derimot henger etter. Frøystad tror årsaken er at det der er større avstand mellom befolkningen og landbruket.

Ingrid i hovedrollen

Når Gladmat-festivalen i sin 16. årgang åpner i dag vil nok stoltheten og interessen for lokalmat blant rogalendingene øke ytterligere.

Under årets festival skal hele landets matmor Ingrid Espelid feires. Det skyldes at hun rundet 90 år tidligere i sommer.

I den anledning lanseres det en kokebok hvor 30 av landets beste kokker byr på en treretter hver. Boken heter da også 90 retter til Ingrid. Jubileet feires også med en gigantisk kakefest fredag 25. juli hvor 3000 kakestykker deles ut til festivaldeltakerne.

Foto: Lise Bjelland

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe og pannekaker funker fortsatt
Dagens rett
Pannekaker og betasuppe

Suppe og pannekaker funker fortsatt

Pannekakeoppskriften er gjort litt sunnere, og suppeoppskriften er litt raskere. Ellers er det mye 60-tall over dagens middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her