Røverkjøp fra Douro

Ukens vin gir fantastisk kvalitet for en liten penge. Og produsenten har mer godt å by på.
Aase E. Jacobsen
21 Februar 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Cister da Ribeira 2005 (55741) er ikke bare svært prisgunstig sammenlignet med andre viner fra samme område som er Douro i Nord-Portugal.

Den er også en usedvanlig god rødvin som kan måle seg med langt dyrere viner fra så vel østre Frankrike som nordre Italia.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Alle portvinsdruene
Flott preg av saftige mørke bær og noe krydder, særlig vanilje, med tydelige assosiasjoner til ung portvin. Så er den da også laget av de viktigste portvinsdruene: touriga nacional, touriga franca, tinta roriz og tinta barroca.

Saftig og krydret
I munnen er den saftig og krydret med supre syrer og gode men ikke veldig markante tanniner, et visst jordsmonnspreg bidrar med ytterligere karakter. Avslutningen er lang og saftig.

Helst kjøtt
Denne svært så vellagete og elegante rødvinen til den lille pengen er selvsagt en strålende og svært allsidig matvin. Selv om det ikke er dens foretrukne arena, fungerer den faktisk også godt til torsk med kraftig tilbehør. Aller best trives den sammen med kjøtt, og helst det røde.

Bare A-klasse
Produsenten Quinta da Ventozelo er ny på det norske markedet men en av de eldste vingårdene i Douro med en historie som startet med cistersiensermunkenes druedyrking i middelalderen. Derav navnet på ukens vin. Quinta da Ventozelo ble etablert som vingård  på 1500-tallet.

Quinta da Ventozelo er dessuten en av de største - noe som i seg selv ikke er et kvalitetsstempel.

Men vingården på til sammen 200 hektar vinmarker har alle høyeste klassifisering, nemlig A, og en stor andel av dem består av mer enn 80 år gamle vinstokker. Potensialer er dermed stort.

Gode portviner
Quinta da Ventozelo var lenge bulkleverandør av vin, med andre portvinshus som kunder. I 1999 ble vingården kjøpt opp av spanske investorer som siden har pløyd store beløp inn i oppgradering av både vinmarkene og kjellerne.

Og resultatene er tydelige. Fra den brede porteføljen trekkes også fram to portviner som begge er ufiltrerte og konkurrerer med andre viner i sine respektive kategorier, nemlig Quinta da Ventozelo Late Bottled Vintage 1999 (55742) (for 37,5 cl) og Quinta da Ventozelo Vintage 2000 (55745) (for 37,5 cl).

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her