Røykeloven tre år

Det er tre år siden røykeforbud ble innført på norske restauranter. Men restaurantnæringen har lært seg å leve godt med loven.
Redaksjonen
06 Juni 2007 - 02:23

- Røykeforbudet ga en kortvarig omsetningsnedgang, men nå er veksten tilbake, sier Hilde Charlotte Solheim i NHO Reiseliv.
 
Omsetningsfall
Serveringsbedrifter i Norge opplevde et fall i omsetningen etter at Tobakkskadeloven forbød røyking på restauranter fra 1. juni 2004. Men nå er omsetningen tilbake på nivået fra røykeforbudet ble innført. I 2006 lå omsetningen vel 13 prosent over omsetningen i 2004.
 
Det er SSBs omsetningsstatistikk for hotell- og restaurantnæringen som viser disse tallene.Statistikken viser omsetningen innen de ulike bedriftskategorier i næringen. 
 
Vekst på restauranter
- Selv om omsetningen totalt har økt, er det en kjensgjerning at utviklingen nok har vært ulik fra en bedriftskategori til en annen. Størst tilbakegang har det nok vært på puber og det man gjerne omtaler som brune kafeer. Størst vekst har det vært på restauranter i det mer klassiske segmentet, sier Solheim.
 
NHO Reiseliv har i tiden etter at røykeforbudet ble innført, hatt betydelig pågang fra representanter for næringen i andre land hvor man ser at røykeforbud på spisesteder er på trappene. Det har vært stor interesse for hvilke konsekvenser man har kunnet registrere i Norge, også fra utenlandske medier. Presse fra så langt unna som i Japan har vært i Oslo for å lage reportasjer om røykeforbudet.
 
Foregangsland
Mens Norge i 2004 var et foregangsland, er vi nå i ferd med å få følge av en rekke andre land. Dette har nok også bidratt til at røyeforbudet oppleves som mindre dramatisk.
 
- Samarbeidsvillige gjester har medvirket til at dette nå fungerer bra de fleste steder. I dag er det nok bare et lite mindretall i næringen som ønsker adgangen til å røyke gjeninnført på utestedene, sier Solheim.
 
Endringer
Forbudet har likevel medført endringer i restaurant-Norge.
 
- Enkelte av de brune pubene som merket røyeforbudet kraftigst forsvant for godt. Man ser også en helt annen tilrettelegging for gjestene utendørs, sier Solheim. 
 
Hun mener de mange tilrettelagte uteserveringene har endret bybildet i positiv retning de fleste steder.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her