Røykenekt på uteserveringen

På uteserveringen til Hall Toll i Stavanger har lagmannsretten bestemt at det ikke er lov å røyke.
Redaksjonen
29 September 2010 - 18:13

Årsaken er at stedet har for dårlig utlufting. På Hall Toll har man satt opp levegger for å skjerme mot vinden samtidig som at det brukes markiser når det regner. Gulating lagmannsrett avviser anken fra Hall Toll, melder VG Nett.

I dommen kan man lese at uteserveringen er å betrakte som et lokale, og derfor faller inn under tobakkskadeloven:

«Lagmannsretter mener at Hall Toll ikke har en utlufting tilsvarende utendørs områder og at utestedet følgelig er å betrakte som et lokale i lovens forstand. Det vises til den fysiske omramming og overdekning som er etablert. Det anses ikke synderlig tvilsomt at tobakksrøyk vil kunne virke sjenerende på stille dager av personer som etter loven er beskyttet mot passiv røyking.»

Konsekvenser for andre
Det er første gang røyking på en uteservering har blitt prøvd i rettssystemet. Finn Eide, advokaten til Pakkhuset på Holmen som eier Hall Toll, tror dette vil få konsekvenser for utesteder i hele Norge.

- Vi regner med at dette også vil få konsekvenser for andre utesteder rundt om i landet. Bare i Stavanger har helsesjefen sagt at han har 10-15 lignende saker på vent, sier Eide til VG Nett.

Helsesjefen i Stavanger, Egil Bjørløw, har tidligere uttalt at han også har opplevd påtrykk i lignende saker fra andre store byer i Norge.

Dommen er fremdeles såpass fersk at utestedet ennå ikke har bestemt seg for hva de skal gjøre.

- Det gjenstår å se om vi anker avgjørelsen til Høyesterett. Blir dommen stående, kan Hall Toll velge å justere ned enten vegger eller fjerne markisene. Et annet alternativ er jo selvfølgelig å forby røyking, sier Eide, og legger til:

- Begge løsningene vil nok slå uheldig ut for konkurransesituasjonen til Hall Toll.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her