Rund italiener

Denne uken anbefaler vi en rund og smaksrik toscansk vin uten de skarpe kantene mange forbinder med vin herfra. Den passer derfor de fleste ganer. Den er imidlertid ikke blant de billigste men gir like fullt god vinvaluta. Drikk den til alt fra pastaretter med mye smak til saftige kjøttretter.

Villa Teseo 1997 (varenr. 32397, bestillingsutvalg, kr 120,50) er en såkalt moderne toscaner som bærer betegnelsen IGT - indicazione geografica tipica i motsetning til lignende viner som vanligvis kalles chianti. Årsaken er at Villa Teseo har en liten andel cabernet sauvignon i blandingen, i tillegg til den typiske toscanske druen sangiovese.

Men det som egentlig gjør Villa Teseo moderne er fatbruken, små franske fat i tillegg til noe større slovenske fat, som er den tradisjonelle fattypen på disse breddegrader. Disse fatene brukes i mange år og gir ikke noe direkte fatpreg på vinen. Det gjør imidlertid de franske barriques.

Og det er dette fatpreget som slår gjennom i så vel duft som smak. Men likevel uten at det blir uharmonisk. Fatkrydderet balanseres godt av kirsebær og solbær, smaken er krydret og saftig med innslag av solmodne søte skogsbær, tanninene er svært bløte hvilket gjør det til en vin som er lett å drikke og ikke minst like. Mange opplever italienske viner basert på sangiovese som syrlige og tøffe, tilhører du denne gruppen er Villa Teseo et godt valg. Og den passer utmerket til smaksfyldige pastaretter, saftig grillet kjøtt eller til harde oster.

Produsenten heter Castellani og er en kjempeenhet i europeisk målestokk med 18 millioner flasker i året. Mesteparten er vin som kommer fra andre enn egne kilder, men Castellani-familien som har historisk betydning og innflytelse sitter på ikke mindre enn 1000 hektar hvilket gjør dem til en av Italias desidert største vinmarkeiere.

Vil du lese mer om druetypene finner du det her

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen