Saftig spansk til godpris

En lun sensommerkveld fortjener en saftig og velsmakende rødvin. Denne uken kommer den fra Spania. Og den er like god om du velger å nyte den alene eller til grillmaten.
Aase E. Jacobsen
27 August 2003 - 10:02

Señorio de Ortuzar 2006 (41862) er en såkalt joven - ung vin - fra Navarra. Betegnelsen brukes for å fortelle at dette er en vin som skal nytes mens den er ung, saftig og fruktig. Og det er Señorio de Ortuzar 2001 til de grader. Til tross for at den allerede nærmer seg to år.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Som i naboregionen Rioja er tempranillo en viktig drue i Navarra selv om garnacha dekker et større areal. I Señorio de Ortuzar 2001 har tempranillo fått følge av 40 prosent garnacha som bidrar med bløt og søt frukt og dermed runder av tempranillos ofte skarpe syrer. Duften er ungdommelig og intens med innslag av kirsebær, bjørnebær og bringebær. Smaken er saftig med fin fedme, gode syrer og noe sjokolade og kaffe i finishen. En svært saftig og tiltalende vin som er deilig å nyte som den er, ikke for varm, men kjølt ned til ca 16 grader. Smaker svært godt til grillet lyst kjøtt eller ostebordet.

Produsenten er anonymisert gjennom distribusjonsselskapet Bodegas Lalaguna. Selv om Navarra kan skilte med en rekke meget ambisiøse produsenter, domineres fortsatt området av kooperativer og store enheter og en overvekt av rosévin i produksjonsstatistikken. En slik struktur sørger for at statusen ikke kan nå opp til eksempelvis Riojas. Fordelen for forbrukerne er at prisen holder seg gunstige. Men her som i så mange andre undertrykte regioner i Spania er mye på gang, i den forstand at kvaliteten er i rask fremgang. 

Mens Señorio de Ortuzar representerer de enklere vinene fra Navarra, tilhører følgende viner toppsjiktet, ikke bare i Navarra, men også i Spania, selvsagt til en høyere pris, men likevel gode kjøp: Guelbenzu Evo 1998 (32424), samt ikke å forglemme Chivite Colección 125 Reserva 2004 (34582) og Chivite Colección 125 Gran Reserva 1996 (6408).

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her