Sandwich med kjærlighet

Selv om det er den engelske hertugen av Sandwich som har gitt navn til tradisjonen, finnes det i USA så mange variasjoner over temaet at de fleste amerikanere betrakter sandwich som sin egen oppfinnelse.
Redaksjonen
01 Mars 2007 - 18:17

Subs, Grinders, Hoagies, Torpedoes, Italian sandwiches, Heros, Po'boys. Kjært barn har mange navn men felles for dem alle er at brød med et eller annet pålegg alltid har vært en av de mest populære formene for fast food i Statene. Men ikke bare der, trolig gjelder dette hele den vestlige verden.

I dagens fast food-industri har sandwich-kjeder som Subway, Quizno's och Blimpie's vist seg å være svært konkurransedyktige. De siste årenes sterke helsefokus har løftet dem opp til å befinne seg på toppen av listen over populære fast food-restauranter i USA.

Det finnes nå flere Subway Franchises enn McDonalds i USA. Til tross for en kraftig nedgang i brødsalget som konsekvens av karbohydrathysteriet, har sandwichkjedene vist stor grad av fleksibilitet og tilpasset brødtype og fyll til kravene fra low carb-diettene.

Enkelt og raffinert
Restauranten Craft er en av Manhattans heteste. Stjernekokken Tom Colicchio er mannen bak suksessen. Hans holdning til matlaging er enkel og raffinert på samme tid. Fokus ligger på råvarene. Ferske råvarer fra lokale bønder, ofte økologiske og tilpasset sesongen, tilberedt etter både tradisjonelle og moderne metoder, avhengig hva som passer den enkelte råvare best. Det er konseptet.

Craft er imidlertid en dyr restaurant hvor det er kamp om å få bord. Derfor åpnet Colicchio Craftbar i nabolokalet. Konseptet er det samme, økologisk, lokalprodusert og kjærlighet i tilberedningen, men altså litt enklere og billigere. Suksessen var umiddelbar. Derfor etablerte Craft-gruppen et helt nytt konsept, 'wichcraft, som er en fast food-restaurant med sandwich som hovedprodukt.

Tom Colicchio er hovedaksjonær og Sisha Ortuzar er kjøkkensjef. Og mannen bak ideen om å starte en sandwichkjede med utgangspunkt i Craft-konseptet. 'wichcraft er i ferd med å spres ikke bare utover Manhattan hvor det foreløpig er tre av dem, men også andre byer. Første stopp var Las Vegas. Sisha beskriver planene fortsatt ekspansjon slik:

Streng kvalitetskontroll
- Problemet i New York er plass. Det er vanskelig å finne bra lokaler med plass for et skikkelig kjøkken, dessuten er det dyrt. Derfor arbeider vi med et sentralkjøkken i vestre Chelsea (et tidligere industriområde som fortsatt er rimelig). Vårt konsept krever nemlig at vi har et velutstyrt kjøkken hvor vi kan lage alt fra grunnen. Derfra håper vi å kunne gå videre med en rekke hole-in-the-wall-butikker hvor vi bare trenger plass til å montere sandwichene.

Hvis ekspansjonen blir en suksess, ser ikke Sisha bort fra at 'wichcraft blir et franchise-konsept. - Dette er et prosjekt som er i stadig utvikling. Vi begynte som en enkel sandwichbutikk uten direkte ekspansjonsplaner. Da etterspørselen eksploderte, så vi mulighetene og tilpasset oss deretter. Vi vet jo ikke hva som skjer fremover, men det ser lovende ut. Det er imidlertid ikke helt enkelt å vokse med det konseptet vi har siden vi til enhver tid må ha streng kontroll med kvaliteten, både hva tilberedning og råvarer angår. Men franchisin er en mulighet selv om jeg føler at det er et stykke frem. Vi er avhengig av å satse på de store byene siden 'wichcraft er tilpasset et sofistikert publikum, forklarer han.

Et helt måltid
De fleste av 'wichcrafts sandwicher er unike hvilket gjør hvert besøk til en opplevelse. Hele menyen gjennomsyres av kreativitet og matglede. Sisha forklarer at han alltid har vært interessert i smørbrød, helt siden han var liten var han familiens Dagobert. Da han arbeidet i Craft-kjøkkenet hadde han ansvaret for personalmaten, og det var ikke overraskende kreative smørbrød-komposisjoner. - Vi hadde alltid masse gode råvarer men sjelden god tid til å lage vår egen mat. Smørbrød ble derfor ofte løsningen, og selv om det ikke høres så spennende ut, kan jeg klove at det var det, slår han fast.

'wichcraft-butikkene er enkelt og delikat innredet med en stor smørbrøddisk med tre-fire unge smørbrødselgere bak og et fåtall sitteplasser foran. På mezzaninen en trapp opp er det plass til flere. Sandwichene er store, velfylte og smaksrike med uvanlige kombinasjoner. Ost og skinke finnes ikke på menyen, men det som ligner mest er en cool grillet utgave med Fontina-ost, syltet paprika og coppa (italiensk lufttørket svinenakke) på landbrød.

- Ettersom jeg kommer fra det seriøse kjøkkenet, ser jeg på sandwichene som et helt måltid. Jeg komponerer dem derfor slik jeg setter sammen en meny. Ulike konsistenser og smaker skal komplettere og spille mot hverandre. Det finnes så mange som bare stapper en eller annen form for kjøtt mellom to brødskiver. Hos oss tenker vi helt annerledes og det gjør oss unike, understreker Sisha.

Tekst og foto: Johan Olander

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken
Tester
Drikke til lutefisk

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken

Hvis du har lyst til å prøve noe nytt til lutefisken, eller ønsker deg flere alternativer så får du vite alt du trenger her

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her