Drikke
Sats på skikkelig prosecco

Sats på skikkelig prosecco

Neste gang du er på reise må du velge riktig i prosecco-hylla.
Aase E. Jacobsen
02 August 2013 - 03:15

Jeg gråter inni meg hver gang jeg ser folk plukke med seg den gullfargete proseccoflasken fra taxfreehyllene. For det første betaler du 50 kroner bare for flasken. For innholdet er så å si det samme som i den «vanlige» som er billigere på polet enn på flyplassen.

For det andre er det et tvers gjennom kommersielt produkt jeg aldri ville brukt penger på. Ikke til sukkerhungrige 18-åringer en gang.

I hvert fall ikke så lenge det finnes bedre alternativer til bare to tiere mer.

Fyldig og elegant

Aller best blant flyplassproseccoene er Giustino B. Prosecco Valdobbiadene Extra Dry 2013 (42422)til kroner 159. Du sparer altså 40 kroner sammenlignet med polprisen, men her kaster du i hvert fall ikke bort 129 kroner som med «gullvinen».

Les mer om seriøs prosecco

Dette er en fyldig, elegant og lett mineralsk musserende vin, en seriøs prosecco, med veldig god frukt og lang ettersmak. Topp til alt av spekemat, fingermat med krydder, indisk mat, også en del thairetter eller bare når du har lyst på en stor god og ikke helt tørr munnfull.

Billig smaker som brus

Extra Dry betyr nemlig ikke ekstra tørr, men litt søtere enn brut, som «sec» innen champagne og cava.

Den er laget på nesten samme måte som de kommersielle proseccoene, nemlig gjennom charmat-metoden – brusmetoden om du vil. Men for industriutgavene går prosessen veldig raskt fra første gjæring til boblene er produsert. Omtrent som for brus! Derfor smaker mye prosecco akkurat som dette – bare med alkohol.

Bobler i tanken

Hos Ruggeri derimot får vinen hvile noen måneder i store tanker etter den første gjæringen. Når våren kommer overføres vinen til lukkete ståltanker. Her oppstår kullsyren gjennom tilsetting av gjær og sukker - og altså ikke i flasken som for såkalt klassisk metode.

Sjekk ut andre av Ruggeris proseccoer

For ekstra kompleksitet får vinen hvile på bunnfallet i tanken i tre måneder. Og det kjennes på smaken. Den har altså ikke noen antydning av pærebrus og sukkertøy som de enkleste proseccoene. Så kommer da også druematerialet fra grand cru-en Valdobbiadenes bratte og mineralrike skråninger.

Andre produsenter fra Valdobbiadene

Det er ikke alt som burde kalles prosecco selv om det står på flasken. Årsaken til at det er så mye kjip vare er at de tillatte utbyttene er ekstremt høye. Da loven for prosecco ble endret i 2009, ble riktignok maksutbytte reddusert til 180 hl/ha, men det er fortsatt veldig mye. og da det samtidig ble åpnet for at et større område (Veneto og Friuli) kunne produsere prosecco – fra Trieste i øst til Vicenza i vest, ble det opprinnelige"konseptet" utvannet.

Dessverre mye juks

Etterspørselen etter prosecco er stor over hele verden – takket være de lave prisene sammenlignet med annen boblevin.

Sjekk de nyeste proseccoene på polet

Dette er også grunnen til at man anslår at rundt 30 prosent av all prosecco er juks, altså at druene ikke kommer fra det «begrensete» området og/eller at det brukes andre druer enn det som er tillatt.

Glera er hoveddruen for prosecco, men de lokale druene verdiso og perera blandes ofte inn og kan gi interessante resultater.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her