Lises vinnermeny bestod av en nydelig Kamskjellgalette med syltet fennikel og caviarsaus til forrett. Den fikk følge av Moët & Chandon Brut Imperial. Hovedretten var smaksrik og elegant bestående av Kalvenoisette panert med trøffelbrunois, steinsopp og kastanjekrem samt aprikoser. Champagnematch var Moët & Chandon Brut Imperial 1993. Kronen på verket var Krydderbrødsoufflé med karamell, sitronsaus, mandler og pistasjer fulgt av krydderiskrem. Perfekt match til Moët & Chandon Dry Imperial (halvtørr). Lise Finckenhagen hadde tøff konkurranse fra ni andre av landets mest lovende unge kokker, altså de under 25 år. Yngste deltaker, Jens Chr. Eide fra Det Blå Kjøkken, er bare 19 år. De ti kandidatene ble valgt ut blant 32 innsendte bidrag. Juryen hadde altså en vanskelig jobb å velge vinneren, for nivået på maten var svært høyt. Finalistene hadde dessuten vært nøye med å velge komposisjoner som passet godt sammen med champagne. Harmoni med champagne og smaken totalt sett er imidlertid viktigere enn kreativitet og utseende. Imponert over den yngre norske kjøkkengarde var ikke minst juryformannen J. Thuet, Moëts sjefskokk ved representasjonsslottet Ch. Trianon i Champagne. Premien til vinneren er en reise til Champagne hvor besøk hos Moët & Chandon selvsagt er en del av programmet, men også anledningen til å gjenskape menyen i Thuets kjøkken som til daglig har rundt 100 gjester fordelt på lunsj og middag. Initiativtakere til konkurransen Young chef of the Year er champagneprodusenten Moët & Chandon og dens norske importør Strøm. Tema er champagne, enten som ingrediens i eller som vinfølge til en treretters meny. Selve konkurransen følger de samme retningslinjer som andre nasjonale og internasjonale kokkekonkurranser. Deltakerne stod helt fritt i å velge råvarer og fikk et budsjett å kjøpe inn råvarer etter. Hver kandidat laget fire tallerkenporsjoner av hver av de tre rettene. De ti finalistene var: Tom V. Gausdal, Lipp, Jens Chr. Eide, Det Blå Kjøkken, Anders Braathen, Kastanjen, Rodrigo L. Belda, Julius Fritzner, Jon A. Stensønes, De Fem Stuer, Tom O. Solheim, Markveien Mat & Vinhus, Lise Finckenhagen, Bagatelle, Trine Holmen, Feinschmecker, Tor Lundsholt, Lofoten Fiskerestaurant, Jon Skogland, Baltazar. Samtlige er altså fra Oslo-restauranter. Juryen bestod av J. Thuet fra Moët & Chandon, Geir H. Eikeland, vininnkjøper, Strøm, Arnfinn Dale, faglærer ved Sogn Videregående Skole, Aase E. Jacobsen, redaktør i Apéritif og champagnepiken Wenche Foss som ikke trenger noen nærmere presentasjon. Arena for konkurransen var kjøkkenet på Sogn Videregående Skole som fungerte utmerket både for kandidater og publikum som for øvrig var plukket ut blant Apéritifs trofaste nettlesere. Finaleoppskriftene utgis som kokebok på et senere tidspunkt. I anledning konkurransen lanserer Strøm samtidig en ny champagne på det norske markedet: Moët & Chandon 1er Cru Brut, en champagne laget utelukkende av druer fra premier cru-vinmarker. En fruktig og frisk champagne med gode syrer, mousse og jordsmonnspreg. Pris kroner 270 (11492). Tekst Aase E. Jacobsen 22.11.98
Seier til Lise
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.
Les hele sakenNyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Old-school rødvinskupp fra Portugal
149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.
Les hele saken