Mais er Amerikas svar på vår hvete og Asias ris. Maisens forgjenger, en gresslignende vekst, vokste opprinnelig vilt på høyslettene i Mexico og Sør-Amerika. Den "kommersielle" dyrkingen startet allerede for 5-6000 år siden i et relativt snevert område i Mexico. 

Datidens mais var langt fra det vi i dag forbinder med veksten. Rundt 2700 f.Kr. var maiskolben mer som et strå med bare 6-9 frø. Men allerede da ble frøene tørket og knust til korn og benyttet til baking av flatbrød som ble stekt på varme steiner. 

For 3400 år siden hadde maisen spredd seg til hele Mellom-Amerika. Senere både i nordlig og sørlig retning, og selvfølgelig til Europa.

 
Polenta er laget av mais. Foto: Savany

Popcorn skal ha vært det aller første Columbus og de andre kolonistene ble tilbudt av de innfødte, selve poppingen ble gjort ved at sand ble varmet opp i et kokekar og frøene ble rørt nedi den hete sanden.

Dette var fremmed mat for 1600-tallets europeere som spiste popcorn med sukker og fløte til frokost. Det er kanskje derfra ideen om frokostblanding kommer.

Uansett er popcorn ikke et produkt av den moderne amerikanske kulturen men en av de aller eldste rettene fra det amerikanske kontinentet.

Indianerne visste imidlertid å utnytte planten maksimalt og laget tekstilfibre av det som ikke kunne spises. I dag er det ikke den spiselige maisen (sweet corn) som brukes til disse formålene. Mais brukes også til fremstilling av så vel øl som whiskey.

Ulike sorter

Det finnes et stort antall forskjellige maissorter, minst 200 i tallet, fordelt på fem hovedtyper hvorav vi kjenner to, popcorn og sweet corn. Førstnevnte brukes til popcorn og til polenta og sweet corn som har mye sukker og langt mindre stivelse, spises fersk.

Les mer om ulike sorter som dyrkes i Norge her

Mais finnes dessuten i alle regnbuens farger, hvite, gule, røde, blå og svarte, ensfargete og spraglete. I den gamle inkakulturen hadde maisen en sentral mytologisk posisjon.

Men vi forbinder mais først og fremst med de søte gule kornene som smaker så godt og som er så sunne, fulle av B-vitaminer og mineraler som de er. Mais inneholder dobbelt så mye jern og kalsium som rødt kjøtt og 70 prosent mer proteiner.

Så fargerike kan maiskolber være. Foto: KenWiedemann

Derfor er mais en viktig råvare i det vegetariske kjøkken. Og burde bli det også i ditt kosthold.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her