Fersk mais legger du rett på grillen

Oppskrifter med mais

(LauriPatterson)

Mais er blitt en favoritt blant bønder på Østlandet. Når sesongen for selvplukk av jordbær er slutt overtar maisen. Til tross for at mais er en varmekjær vekst og ikke naturlig i vår flora, klarer den seg normalt godt på Østlandet.

Kortreist er best

Mange gårdbrukere lager dessuten noe ekstra ut av selvplukkingen i form av grilling av maiskolbene på stedet. Moro og godt for hele familien. Sesongen varer til midten av september.

Relativt kort holdbarhet gjør at maisen er best når den er nyplukket. Det du ikke klarer å spise i løpet av den nærmeste uken etter innhøstningen forutsatt at du oppbevarer maisen ved lavest mulig temperatur over null, kan du forvelle og fryse ned.

Har du ikke anledning til å plukke den selv, er det ingen grunn til å fortvile. Grønnsaksdiskene bugner av saftig norsk mais for tiden og husk at utenom sesongen smaker fersk mais du selv har lagt i fryseren mye bedre enn importmais som har blitt tørr på sin lange vei fra bonde til butikkdisk. 

Uansett hvor maisen kommer fra bør du sjekke hver kolbe grundig og legge bort dem som har begynt å få inntørkede korn. Dette er særlig viktig når du skal grille maisen. 

Uansett hvor maisen kommer fra bør du sjekke hver kolbe grundig og legge bort de som har begynt å få inntørkede korn. Dette er særlig viktig når du skal grille dem.

Du trenger bare smør . Foto: zeljkosantrac

 

Skikkelig grillsmak

Hvis du ikke får tak i helt fersk mais, blir resultatet bedre hvis du forveller maiskolbene lett 5-6 minutter før du legger dem på grillen.

Alternativt kan du pakke maisen inn i folie sammen med kryddersmøret og grille på middels sterk varme.

Ønsker du imidlertid den skikkelige grillsmaken, bør du legge dem rett på grillristen. Uansett, grillet mais er en delikatesse som hele familien liker. Og det er lov å søle når du spiser, det er nemlig ikke til å unngå.

På undersidene finner du nyttig info om mais, hvor du kan selvplukke, oppskrifter og drikkeforslag

 

 
 

Mais er Amerikas svar på vår hvete og Asias ris. Maisens forgjenger, en gresslignende vekst, vokste opprinnelig vilt på høyslettene i Mexico og Sør-Amerika. Den "kommersielle" dyrkingen startet allerede for 5-6000 år siden i et relativt snevert område i Mexico. 

Datidens mais var langt fra det vi i dag forbinder med veksten. Rundt 2700 f.Kr. var maiskolben mer som et strå med bare 6-9 frø. Men allerede da ble frøene tørket og knust til korn og benyttet til baking av flatbrød som ble stekt på varme steiner. 

For 3400 år siden hadde maisen spredd seg til hele Mellom-Amerika. Senere både i nordlig og sørlig retning, og selvfølgelig til Europa.
 
Polenta er laget av mais. Foto: Savany

Popcorn skal ha vært det aller første Columbus og de andre kolonistene ble tilbudt av de innfødte, selve poppingen ble gjort ved at sand ble varmet opp i et kokekar og frøene ble rørt nedi den hete sanden.

Dette var fremmed mat for 1600-tallets europeere som spiste popcorn med sukker og fløte til frokost. Det er kanskje derfra ideen om frokostblanding kommer.

Uansett er popcorn ikke et produkt av den moderne amerikanske kulturen men en av de aller eldste rettene fra det amerikanske kontinentet.

Indianerne visste imidlertid å utnytte planten maksimalt og laget tekstilfibre av det som ikke kunne spises. I dag er det ikke den spiselige maisen (sweet corn) som brukes til disse formålene. Mais brukes også til fremstilling av så vel øl som whiskey.

Ulike sorter

Det finnes et stort antall forskjellige maissorter, minst 200 i tallet, fordelt på fem hovedtyper hvorav vi kjenner to, popcorn og sweet corn. Førstnevnte brukes til popcorn og til polenta og sweet corn som har mye sukker og langt mindre stivelse, spises fersk.

Les mer om ulike sorter som dyrkes i Norge her

Mais finnes dessuten i alle regnbuens farger, hvite, gule, røde, blå og svarte, ensfargete og spraglete. I den gamle inkakulturen hadde maisen en sentral mytologisk posisjon.

Men vi forbinder mais først og fremst med de søte gule kornene som smaker så godt og som er så sunne, fulle av B-vitaminer og mineraler som de er. Mais inneholder dobbelt så mye jern og kalsium som rødt kjøtt og 70 prosent mer proteiner.

Så fargerike kan maiskolber være. Foto: KenWiedemann

Derfor er mais en viktig råvare i det vegetariske kjøkken. Og burde bli det også i ditt kosthold.

Her kan du vanligvis plukke mais selv fra midten av august og et stykke ut i september:

 
Øvre Ringi Gård
v/ Jon og Charlotta Ø. Ringi
Sopelimkroken 45,
1341 Slependen
Tlf: 67 54 80 50
 
Finn-Erik Blakstad
Ekeby Gård,
1570 Dilling
Mobil: 928 38 674
 
Hummerbakken
v/ Steinar Foldvik
Adresse: Helgeroavn 480,
3294 Stavern
Tlf: 33 19 58 09
Mobil: 984 26 630
 
Stein Gård
Inger-Lise Steen Vestgård og Raymond Vestgård
Gamle Ringeriksvei 179
1356 Bekkestua
Tel: 67581331
Mobil: 92620690
 
Brekke Gård
Synne & Morten Rogn
Åby
3960 Stathelle
Tlf. 95 111 553
Mobil: 908 74 624
 
Gillebo Nistuen
2636 Øyer
E-post: info@gillebo-nistuen.no
Tlf. 61 27 86 83
Mobil: 90 56 73 43
 
Tomt Gård i Skedsmo
Tomt v/ Rolf Olsens vei
Tlf. 63 87 60 25
Åpent hverdager kl. 15 - 19/Lør - Søn kl. 11 - 19
 
Haneborg gård
Osloveien 160,
1440 Drøbak
Telefon: 90 05 65 25
 
Bjørke gård
v/ Kristin Færden Bjella og Knut Bjella
3512 Hønefoss
Tlf. 32 16 01 20
Mob 908 61 366
 
Darbo gård
Trine og Edvard Lundteigen
v/Fiskum kirke
Tlf. 32 75 06 19 - 975 69 052
 
Langerud Søndre Gård
Ringeriksv. 237
3300 Hokksund
Tlf. 905 09 170
 
Finne Gård
Bjørntvedt
Skien
Tlf. 35 59 21 82 - 413 04 773
 
Børstad Gård
Valborg Berthelsen
2318 Hamar
Tel: 62 52 38 45
 
Grini
Bjørn Ingar Holm
1878 Herland
Tel: 917 23 275
 
Hjembo
Lars og Hanne Berit Sveen
4950 Risør
Tel: 37 15 52 09
 
Hoppestad
Erik og Unni Aas
3721 Skien
Tel: 35 59 05 73
 
Hougsrud
Knut og Marit Hougsrud
2937 Begna
Tel: 61 34 82 69
 
Langerud Søndre
Karl Halvor Langerud
3300 Hokksund
Tel: 905 09 170
 
Torgrimsby
Sverre og Bjørg Torgrimsby
1730 Ise
Tel: 69 16 02 05
 
Varløs
Roar Åkerholt
3080 Holmestrand
Tel: 33 05 0518
Åge Petter og Inger Steinsett
3223 Sandefjord
Tel: 33 47 79 17
 
Vi tar forbehold om at denne listen ikke er 100 prosent oppdatert. En telefon til produsenten kan lønne seg. Det finnes sikkert også tilbydere som vi ikke har med på vår liste.

 

Grillet mais

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Mange velger å beholde "belgen" på under grillingen (pass i så fall på å legge maisen i lettsaltet vann før grillingen ellers vil belgen ta fyr), men det er mer delikat å fjerne den før tilberedning.

Kok kolbene i 5-7 minutter i lettsaltet vann hvis du ikke er helt sikker på at kolbene er helt ferske. Grill dem deretter i 5-10 minutter til de er jevnt grillet rundt hele.

Hvis du velger å grille dem i aluminiumsfolie, må du beregne litt mer tid, ca 12-15 minutter, og så må du huske å snu pakkene et par ganger underveis.

Server de varme maiskolbene med kryddersmøret , spansk spekemat som serranoskinke og chorizopølse, eller norsk spekeskinke.

Flere tilbehør til grillmaten

Grønnsaker er strålende grillmat

Se alle de gode grilltipsene her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kryddersmør à la Sørstatene

Fremgangsmåte

Ta smøret ut av kjøleskapet i god tid slik at det blir mykt.

Bland alt i en hurtigmikser og kjør til jevn masse. Sett i kjøleskapet. Det skal være kaldt men ikke steinhardt når du serverer det til de varme maiskolbene.

Hvis du velger å grille maisen i aluminiumsfolie, legger du et par smørklatter oppå hver kolbe før du pakker den inn.

Mange oppskrifter på kryddersmør finner du her

Her finner du veldig mange herlige grillretter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hva drikker du så til grillet mais? Det er vel så mye et spørsmål om hva du serverer ved siden av.

I USA er maisen et selvfølgelig tilbehør til annen grillmat som biff og hamburgere. Men den kan altså nytes alene, eller bare med litt god skinke eller spekepølse. Chorizo eller andre grove pølser med eller uten chili, selvfølgelig grillet, passer utmerket.

Mais er ganske søtt og magert, derfor tilfører vi fett, enten i form av smør eller olje, og litt syre i form av sitron eller sennep, samt krydder. Men det er og blir lettfordøyelig og drikken må derfor være i samme stilen.

Et lyst øl, gjerne med litt fruktsødme, er godt til, som Palmekyst IPA. Et lett og sommerfriskt øl som fungerer godt til grillet mais med kryddersmør og kanskje litt spekemat.

Er det mer trøkk i kombinasjonen, trengs et øl som følger opp. 7 Fjell Fløien IPA har mye av alt, men fortsatt er det veldig balansert og trives sammen med krydder og sødme i maten. 

Aja Aurora Borealis er en annen innfallsvinkel for ølmatch som er en favoritt til grillmat med grønnsaker involvert.

Smørsmak

På vinsiden er førstevalget hvitt. Kryddersmøret gir assosiasjoner direkte til et litt varmere klima, hvor enkelte hvite druer ofte gir vinene smørsmak. dA Chardonnay 2016 er akkurat slik, frisk og fruktig men på den "fete" siden. Perfekt til den grillete maisen med kryddersmør og med litt spekeskinke ved siden av. Det er også Ca' Rugate Soave San Michele 2017, men stilmessig mye tørrere og friskere. 

De klarer imidlertid ikke helt det kraftigste tilbehøret som chorizo, grove pølser eller chilipølsene. Men det skal jo litt til.

Takler litt mer krutt

De som liker at det river godt kan øke krydderstyrken i retten ytterligere ved å gi på med litt mer kajennepepper i smøret eller servere noen heftige chili- eller cajunpølser (altså med smak fra sørstatene) ved siden av.

Slike pølser setter spor etter seg og da må du søke trøst i en riesling fra Tyskland som byr på nydelig fruktsødme kombinert med flotte syrer som både mildner møtet med chilien og renser fettet i pølsene og kryddersmøret.

Som hos Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2016. En fruktig og god vin med en del sødme som trenger krydder å bryne seg på. Men husk at den må serveres godt avkjølt, 6-7 grader.

Hvis du foretrekker en tørrere utgave er såvel Qvinterra Riesling 2016 som Bott-Geyl Elements Riesling 2015 gode valg til. 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen