Ch. Musar Aana 2017 er rett og slett en vin som har fått kortere tid i kjelleren hos Musar. For mens den store vinen hviler noen år ekstra i flasken etter to år i franske fat, får Aana et kort opphold i flaske etter 18 måneders modning i en blanding av sement og fat, før den sendes ut på markedet. Druemiksen er dessuten annerledes, med mer cinsault, mindre cabernet samt et betydelig innslag av cinsault, som gjør vinen litt mer «pinotaktig». Men håndverket er det samme gode.
Her kan du lese om da denne vinen ble lansert i Norge
Kortere modning gjær naturlig nok at den er «ferskere» i frukten, men den har med seg alt av det eksotiske som kjennetegner libanesisk vin og Musar i særdeleshet.
Den store vinen er nå forresten i 2013-årgang som har gitt en mykere modnere stil. I øyeblikket er det altså mer futt i lillesøster, men det kan også ha noe med de fire årene i forskjell å gjøre. For årgangene 2013 og 2017 har en del fellestrekk med over gjennomsnitt nedbør, også snø, i vinterhalvåret, som bidrar til å fylle opp reservoarene i kalkjorden, og en kjølig vår. Før sommerheten satte inn og fikk sukkernivåene i druene til å stige, dette gjelder særlig i 2013 og for druene cabernet og carignan, ifølge produsenten. De utgjør to tredeler av miksen i Ch. Musar og kan derfor forklare den ekstra mykheten i dette året. 2013 var for øvrig første årgang av Aana.
Men hvordan vinene vil utvikle seg over tid, kan vi bare leke oss med tanken om. Jeg har en følelse av at de kommer ut likt la oss si 10 år fra nå. Men innen den tid vil de fleste ha drukket opp denne investeringen, for så fristende er innholdet.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....