Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Shiraz med italiensk aksent

Ukens viner passer så vel til den forestående St. Hans-feiringen som til enhver annen anledning med god mat i sentrum. Prisreduksjoner juli 2005 er nå tatt med.
Aase E. Jacobsen
22 Juni 2005 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det er ikke mye som minner om Italia ved De Bortolis viner, bortsett fra navnet på etiketten. Men de europeiske røttene har satt et klart preg på vinene, for de skiller seg fra alle andre shirazbaserte viner fra Australia.

De Bortolis shirazuttrykk er imidlertid ikke ensartet, for produsenten lager vin av shiraz fra flere australske underområder som Yarra og King Valley i Victoria samt Hunter Valley og Riverina i New South Wales. De aller beste kommer fra Yarra Valley som De Bortoli Gulf Station Shiraz 2003/2004 (20670). En imponerende shiraz til en imponerende pris. For den kan konkurrere med langt dyrere utgaver.

Rhône-assosiasjoner
Duften er elegant og rik med tydelig jordsmonnspreg (jern) og innslag av lær og stall samt fat. I munnen er den fyldig og sødmefylt med fine syrer og tilsvarende tanniner. Ettersmaken er lang og henter opp aromaene fra duften. En usedvanlig flott og anvendelig matvin, særlig til rødt kjøtt og gjerne grillet. Ekstra god er den til krydrete eller grytestekte lammeretter. Druene kommer fra en gammel gård i den beste delen av Yarra-dalen som i dag ikke bare gir råvarer til denne flotte vinen men som også fungerer som et jordbruksmuseum.

Den overgås av Yarra Valley Shiraz Viognier 2003 som dessverre ikke er tilgjengelig i Norge ennå. Assosiasjonene går mer i retning Rhône og Côte Rôtie enn Australia. Den flotte bærfrukten og jordsmonnskarakteren i form av skifer og varm jord dominerer over fatpreget i duften. Smaken er svært tett og konsentrert uten at det går på bekostning av elegansen, her er gode syrer og tanniner, samt en lang og jordsmonnspreget finish. En stor vin verd fem stjerner som vil koste ca 265 kroner. Helt på Yarra-toppen er GS Reserve Shiraz som kun lages i de beste årgangene og som prismessig trolig ville ligge på drøyt 400 kroner her til lands.

Sauternes-look-a-like
De Bortoli har imidlertid en relativt kort historie (siden 1987) i Yarra Valley. Det var nemlig i Riverina italieneren Vittorio de Bortoli havnet i 1924 i sin søken etter arbeid. Til tross for et blodslit for lite penger hadde han etter tre år spart nok til å kjøpe seg en liten fruktgård i Bilbul i Murrumbidgee Irrigation Area. Et år han ikke klarte å selge alle druene, laget han sin egen vin hvilket ikke var vanlig på den tiden i Riverina som var hovedkilde for australsk portvin. Veien videre var preget av mange utfordringer. Særlig var tiden under og etter andre verdenskrig vanskelig for italienske og tyske innvandrere. Men fra femtitallet normaliserte forholdene seg og de Bortoli ekspanderte raskt.

I dag er familien kontinentets sjette største vinprodusent. Riverinas rykte er primært leverandør av bulkvin, så det er godt gjort at De Bortoli har klart å hevde seg i den australske kvalitetsvintoppen med et slikt utgangspunkt. Men det var ikke vinene fra Yarra Valley som åpnet døren. Det var det en vin som henter sin frukt fra Riverina, som klarte.

Noble One er laget av sent høstete sémillondruer og oppstod ved en tilfeldighet i 1982 da Darren de Bortoli, tredje generasjons vinbonde, lot noen druer henge to måneder lenger enn normalt. Noble One var en sensasjon siden den viste at Australia kunne produsere late harvest på nivå med sauternes. Riverina produserer på grunn av elven Murrumbidgee, de riktige klimatiske forholdene for edelråte som er nødvendig for å kunne sammenlignes med en sauternes.

Vin til utefesten
Den 21. årgangen i rekken, Noble One Botrytis Semillon 2002 (30244) (for halvflaske) er svært fruktig med intense aprikos- og appelsintoner samt stor sødme som balanseres godt av fine syrer. En vin som tåler lagring i minst ti år, men som er utmerket å drikke allerede nå, enten alene for søtsnåle eller sammen med desserter som crème brûlée eller panna cotta med gul fruktsalat eller aprikosterte med italiensk vaniljeis.

Til tross for at De Bortoli har bidratt til å løfte Riverinas renommé, er det ikke all vin herfra som er av høy kvalitet. Til det er klimaet for varmt og avlingene for høye. Selv om De Bortoli også bruker eikespon i gjæringsfatene for å "krydre" vinene samt lar de beholde noen ekstra gram restsukker for å gjøre dem lettdrikkelige, er de ikke uten finesse.

Som DB Shiraz 2012 (46426) (for 3 liter og De Bortoli Shiraz 2005 (45672) (for flaske). Duften byr på søte skogsbær, særlig bjørnebær. Smaken er innsmigrende bløt og sødmefylt. Den sitter godt og lenge med noe fatkrydder i finishen. En svært vellykket boksvin som er perfekt for uhøytidelige hagefester med assortert grillmat og ikke for avanserte men gjerne velkrydrete retter. Like velegnet er den for samlingen rundt bålet eller på svaberget en lun sommerkveld. Pass bare på at vinen ikke blir for varm! Med 13,5 prosent innabords bør den nytes ved maks. 15-16 grader.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her