Sik i solen

Selv om Sole Hotel ligger kloss inntil Krøderen, er raksik et nytt bekjentskap for kjøkkensjef Ole Stoltenberg. Et spennende produkt som kan brukes året rundt, ikke bare senhøstes som rakørreten.
Redaksjonen
01 Mars 2000 - 18:01

Ellers bruker vi ofte sik i andre varianter, som varm- og pepperrøykt til lunsjbordet, eller som fersk filet til à la carte''n, sier han.

Soles lunsjbord er viden kjent blant kursdeltakere og i løpet av en dag benker gjerne så mange som 200 seg til lunsj. Da er det hektiske morgentimer for de tre kokkene Stoltenberg har med seg. Og i følge undersøkelser hotellet har gjennomført er det maten som får høyest skår av alt gjestene tilbys. -Det er litt av en utfordring å alltid skulle være på topp, særlig når vi er så få på kjøkkenet, sier Stoltenberg. Han kom for tre år siden fra Østmarksetra i Oslo, en bakgrunn som tydelig kommer gjestene til gode.

-Friske råvarer er det som skiller Soles kjøkken fra de fleste andre konferansehotellers. Halvannen times kjøring fra Oslo gjør at vi har de samme forutsetninger som Oslo-restaurantene til å servere topp kvalitet, hevder Stoltenberg.

Sole har ingen lang hotellhistorie. Først i 1966 åpnet det som da var landets første kurs- og konferansehotell i herregårdsstil. Gården som i dag består av et par nybygg i tillegg til hovedhuset med tilhørende stall og assistentbolig, ble bygget som distriktslegebolig i Krødsherad i 1910. Hotellet er omkranset av et to mål stort parkområde som går helt ned til vannet. Fra hotellbryggen går det hyppige turer sommerstid med MS Kryllingen.
 

Les også om Anna Granum i Krøderfisk Hun har gjort det altfor få har forsøkt før henne, nemlig å utnytte denne ressursen kommersielt. I sitt beskjedne lokale noen meter fra Krøderens bredd produserer Granum sikkarbonader, røykt sik, gravet sik og ikke minst raksik.

Raksikrullade

Raksikrullade

Fremgangsmåte

Krotelefser smøres med crème fraîche tilsmakt med friske urter. Legg på raksik skåret i tynne skiver og rull sammen. Skjær i passende kubber. Anrett som på bildet med strimler av sitron og lime og blancherte rotgrønnsaker på rømmesaus.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Ole Stoltenberg

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Raket sik på kryddersaus

Raket sik på kryddersaus

Fremgangsmåte

Grønnsakene stekes i olje til de er gyldne. Tilsett tomatpuré, hvitvin og vann. Kok inn til nesten all væske er fordampet. Smak til og avkjøl. Anrett skiver av raksik på sausen som på bildet. Garner med en klatt rømme og kjørvel. Server med hjemmebakt flatbrød.

Sendt inn av Ole Stoltenberg

Vurder oppskriften

Butterdeigskiste

Fremgangsmåte

Lag butterdeigkiste drysset med svarte valmuefrø. Avkjøl. Fyll med skiver av raksik, tomatbåter uten skinn og kjerne, rødløk - og purreringer. Hell over urtedressing og garner med dill.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Ole Stoltenberg

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her