Sik i solen

Selv om Sole Hotel ligger kloss inntil Krøderen, er raksik et nytt bekjentskap for kjøkkensjef Ole Stoltenberg. Et spennende produkt som kan brukes året rundt, ikke bare senhøstes som rakørreten.

Ellers bruker vi ofte sik i andre varianter, som varm- og pepperrøykt til lunsjbordet, eller som fersk filet til à la carte''n, sier han.

Soles lunsjbord er viden kjent blant kursdeltakere og i løpet av en dag benker gjerne så mange som 200 seg til lunsj. Da er det hektiske morgentimer for de tre kokkene Stoltenberg har med seg. Og i følge undersøkelser hotellet har gjennomført er det maten som får høyest skår av alt gjestene tilbys. -Det er litt av en utfordring å alltid skulle være på topp, særlig når vi er så få på kjøkkenet, sier Stoltenberg. Han kom for tre år siden fra Østmarksetra i Oslo, en bakgrunn som tydelig kommer gjestene til gode.

-Friske råvarer er det som skiller Soles kjøkken fra de fleste andre konferansehotellers. Halvannen times kjøring fra Oslo gjør at vi har de samme forutsetninger som Oslo-restaurantene til å servere topp kvalitet, hevder Stoltenberg.

Sole har ingen lang hotellhistorie. Først i 1966 åpnet det som da var landets første kurs- og konferansehotell i herregårdsstil. Gården som i dag består av et par nybygg i tillegg til hovedhuset med tilhørende stall og assistentbolig, ble bygget som distriktslegebolig i Krødsherad i 1910. Hotellet er omkranset av et to mål stort parkområde som går helt ned til vannet. Fra hotellbryggen går det hyppige turer sommerstid med MS Kryllingen.
 

Raksikrullade

Ingredienser

Krotelefser
raksik
litt
rotgrønnsaker
litt
rømmesaus

Fremgangsmåte

Krotelefser smøres med crème fraîche tilsmakt med friske urter. Legg på raksik skåret i tynne skiver og rull sammen. Skjær i passende kubber. Anrett som på bildet med strimler av sitron og lime og blancherte rotgrønnsaker på rømmesaus.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Raket sik på kryddersaus

Fremgangsmåte

Grønnsakene stekes i olje til de er gyldne. Tilsett tomatpuré, hvitvin og vann. Kok inn til nesten all væske er fordampet. Smak til og avkjøl. Anrett skiver av raksik på sausen som på bildet. Garner med en klatt rømme og kjørvel. Server med hjemmebakt flatbrød.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Butterdeigskiste

Fremgangsmåte

Lag butterdeigkiste drysset med svarte valmuefrø. Avkjøl. Fyll med skiver av raksik, tomatbåter uten skinn og kjerne, rødløk - og purreringer. Hell over urtedressing og garner med dill.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rakfisk og drikke
Tradisjonelt er øl og akevitt det foretrukne drikkefølget til rakfisk. Men hvorfor ikke prøve noe nytt. Og særlig når tilbehøret er mer vinvennlig enn rå løk og rømme. Champagne er et friskt og godt alternativ, særlig for dem som ikke drikker øl og akevitt. Da bør du velge en lettere årgangschampagne med begynnende modenhet, for eksempel Moët & Chandon Grand Vintage 2004 (6771) . Alternativt en fyldig brut champagne som blant andre den deilig fruktige Billecart-Salmon Réserve, Brut (7311) , Pommery Royal, Brut (5656) eller fra Alfred Gratien Brut Classique (42119) .
 
Hvitvin kan også gå. For å være på den sikre side bør du satse på en god tysker, en halvtørr riesling med middels til god fylde og bra syrer. For eksempel: Kloster Eberbach Hattenheimer Engelmannsberg Riesling Kabinett 2013 (5664) eller Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2012 (3152) .

Les også om Anna Granum i Krøderfisk Hun har gjort det altfor få har forsøkt før henne, nemlig å utnytte denne ressursen kommersielt. I sitt beskjedne lokale noen meter fra Krøderens bredd produserer Granum sikkarbonader, røykt sik, gravet sik og ikke minst raksik.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen