Sju av ti steder slurver med maten

Sju av ti steder slurver med maten

Mangler gode rutiner for å sikre at maten er trygg, slår Mattilsynet fast.

Mattilsynet har gjennomført 1.034 kontroller hos både store og små virksomheter. Målet var å finne ut om det finnes gode rutiner for å vurdere farer og risiko – og om disse følges i praksis.

– For sju av ti virksomheter er det fattet vedtak eller varsel om vedtak. Lovbruddene har ulik alvorlighetsgrad, og mye kunne rettes opp på kort tid. Men et så dårlig resultat, jevnt fordelt over hele landet, sier noe om at virksomhetene har en jobb å gjøre for å forbedre sine rutiner, sier Atle Wold, seksjonssjef i seksjon omsetning til forbruker i Mattilsynet.

LES OGSÅ: Elleve avvik etter hestekjøttsaken

Ifølge Mattilsynet har mange virksomheter ikke tilfredsstillende rutiner. Dette går for eksempel på tiltak som inndeling i rene og urene områder på kjøkkenet, og grunnleggende renholdsrutiner.

I tillegg skal resultatene ha vist at mange virksomheter ikke har god nok opplæring av sine ansatte. Mattilsynet mener mange har gått til innkjøp av standardiserte løsninger for kontroll, og at dette har blitt en sovepute.

– En perm i hylla gir ikke trygg mat til forbrukeren. Vi har gjentatte ganger sett at virksomhetene kjøper et dyrt system og tror er alt er OK.

Mattilsynet varsler jevnlige kontroller – både avtalte og uanmeldte – i tiden framover, melder NTB.

LES OGSÅ: Smilefjesene kommer. Snart ...

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen