Smilefjesene kommer! Snart …

Smilefjesene kommer! Snart …

Smilefjes-ordningen skal bli landsdekkene. Akkurat når, er fremdeles uklart, seks år etter at prøveordningen ble sparket i gang.

Spisesteder over hele Norge skal inkluderes i ordningen med smilefjes. Det skjer seks år etter at et pilotprosjekt ble innført i kommuner i Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal. Det har blitt godt mottatt av publikum og bransje, ifølge Mattilsynet i Midt-Norge, skriver Adresseavisa.

I prøveordningen er åtte områder vurdert: matvarer, orden, renhold og vedlikehold, personlig hygiene, temperaturer, merking og identifikasjon av matvarer, opplæring, virksomhetens internkontroll samt synlig tilsynsrapport.

– Vi må tenke på restaurantgjestene, som tar i mot servering i trygghet om at maten er fin, men uten å vite noe om hygiene eller rengjøring, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre til VG.

Det vil likevel ta tid før de blide og sure fjesene er på plass rundt om i landet.

– Det er nok et stykke igjen til at en smilefjesordning for hele landet er på plass. Innføringen av en slik ordning vil kreve investeringer og økte driftsutgifter for Mattilsynet. Foreløpig er det ikke gitt noen signaler om at det stilles slike ressurser til disposisjon, skriver tilsynsdirektør Kristina Landsverk i en e-post til VG.

I en tidligere rapport mente Mattilsynet at en landsdekkende ordning vil koste mellom 26 og 37 millioner kroner i året. Men samfunnsgevinsten vil være på mellom 80 og 160 millioner kroner.

– Vi har ikke noe anslag for hva det vil koste, men kostnadene blir ikke avgjørende. Vi vil invitere serveringsbransjen til samarbeid om dette. Dette må vi ta skrittvis og i dialog med bransjen, sier Jonas Gahr Støre.

Fredag kommer folkehelsemeldingen som generelt vil fokusere mer på merking av mat. Først vil smilefjesene komme, deretter vil Støre vise innholdet i maten.

– Meldingen varsler for øvrig bedre merking av mat, og vi ønsker en dialog med restaurantbransjen om også kalorier og næringsinnhold kan opplyses om på serveringssteder.

LES OGSÅ: Støre vil ha kaloritabell på menyene

I restaurantbransjens hovedorganisasjon Virke synes de tiltaket med smilefjes er positivt, så lenge det gjennomføres riktig.
– Det må også være rimelige krav. Riksrevisjonen tidligere kritisert kontrollørene for ulik praksis. Rettsikkerheten må være der ved at alle behandles likt, sier Hilde Charlotte Solheim, direktør for reise i Virke til VG.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen