Smilefjesene kommer! Snart …

Smilefjesene kommer! Snart …

Smilefjes-ordningen skal bli landsdekkene. Akkurat når, er fremdeles uklart, seks år etter at prøveordningen ble sparket i gang.
29 April 2013 - 14:41

Spisesteder over hele Norge skal inkluderes i ordningen med smilefjes. Det skjer seks år etter at et pilotprosjekt ble innført i kommuner i Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal. Det har blitt godt mottatt av publikum og bransje, ifølge Mattilsynet i Midt-Norge, skriver Adresseavisa.

I prøveordningen er åtte områder vurdert: matvarer, orden, renhold og vedlikehold, personlig hygiene, temperaturer, merking og identifikasjon av matvarer, opplæring, virksomhetens internkontroll samt synlig tilsynsrapport.

– Vi må tenke på restaurantgjestene, som tar i mot servering i trygghet om at maten er fin, men uten å vite noe om hygiene eller rengjøring, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre til VG.

Det vil likevel ta tid før de blide og sure fjesene er på plass rundt om i landet.

– Det er nok et stykke igjen til at en smilefjesordning for hele landet er på plass. Innføringen av en slik ordning vil kreve investeringer og økte driftsutgifter for Mattilsynet. Foreløpig er det ikke gitt noen signaler om at det stilles slike ressurser til disposisjon, skriver tilsynsdirektør Kristina Landsverk i en e-post til VG.

I en tidligere rapport mente Mattilsynet at en landsdekkende ordning vil koste mellom 26 og 37 millioner kroner i året. Men samfunnsgevinsten vil være på mellom 80 og 160 millioner kroner.

– Vi har ikke noe anslag for hva det vil koste, men kostnadene blir ikke avgjørende. Vi vil invitere serveringsbransjen til samarbeid om dette. Dette må vi ta skrittvis og i dialog med bransjen, sier Jonas Gahr Støre.

Fredag kommer folkehelsemeldingen som generelt vil fokusere mer på merking av mat. Først vil smilefjesene komme, deretter vil Støre vise innholdet i maten.

– Meldingen varsler for øvrig bedre merking av mat, og vi ønsker en dialog med restaurantbransjen om også kalorier og næringsinnhold kan opplyses om på serveringssteder.

LES OGSÅ: Støre vil ha kaloritabell på menyene

I restaurantbransjens hovedorganisasjon Virke synes de tiltaket med smilefjes er positivt, så lenge det gjennomføres riktig.
– Det må også være rimelige krav. Riksrevisjonen tidligere kritisert kontrollørene for ulik praksis. Rettsikkerheten må være der ved at alle behandles likt, sier Hilde Charlotte Solheim, direktør for reise i Virke til VG.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skolestarten feires med kylling-kebab
Dagens rett

Skolestarten feires med kylling-kebab

Om du bare rekker å marinere kyllingen 15 minutter før grilling/steking, gjør det stor nytte for smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skolestarten feires med kylling-kebab
Dagens rett

Skolestarten feires med kylling-kebab

Om du bare rekker å marinere kyllingen 15 minutter før grilling/steking, gjør det stor nytte for smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her