Godbiter i pollisten
Skal det feires til helgen? Her får du champagne som løfter festen uten å tappe budsjettet

Skal det feires til helgen? Her får du champagne som løfter festen uten å tappe budsjettet

I noen land feires kvinnedagen med kake og blomster. Vi vil heller ha fest og champagne (eller gjerne begge deler). Og denne gjør jobben. Den finnes sågar i samtlige polutsalg med noen få unntak.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2019 - 13:45
 

Philizot & Fils Brut numéro 3 er parfymert og deilig frisk med fin fasthet og tørrhet. Akkurat slik den skal være og så koster den bare 250 kroner, som er en av de aller billigste på polet, men viktigst av alt er at den er knallgod. Og ikke minst kan du stikke innom nær sagt hvilket som helst pol og du finner den i hyllene. Det gjelder også halvflasken om det formatet passer bedre.

Siden den ble lansert sist mai har den gjennomgått en liten oppstramming, den er tørrere hvilket gjør at de røde frukttonene kommer bedre fram. To tredeler av druematerialet er blå druer, i god champagnetradisjon, men druene presses før de gir farge til mosen derfor er den gul og ikke rosa. 

Den er betydelig tørrere enn i forrige versjon, med 5,5 gram restsukker (mot 9,7 gram). Den har litt andre årgangselementer også, nå er basen 2015-årgangen med støtte av 2013 og 2014 (reservevin). Siden 2015 er et ekstra godt år for de blå druene i Champagne, er dette forholdet med på å forklare den tydeligere røde fruktkarakteren og gode strukturen. En ekstra seriøs billigchampagne med andre ord. 

Virginie og Stephane Philizot.

Bak denne champagnen står Stephane og Viginie Philizot som startet sitt eget champagnehus i 2002. Men Philizot-familien har dyrket druer i fire generasjoner. De har kalt opp en av champagnene sine etter Eleonore Philizot som var både bonde og druedyrker og renommert kokk.

Familien har 4,5 hektar i Reuil i Vallée de la Marne - som er pinot meunier-land

Landsbyen Reuil og elven Marne i bakgrunnen. Foto: 

De dyrker imidlertid ikke alle druene sine selv, men har organisert driften som en negociant-manipulant, som innebærer at de kjøper druer etter spesifikke krav (minimum bærekraftig dyrket) og lager vinen gjennom alle stegene en champagne krever. Vinen du kan kjøpe på polet har gjennomgått delvis malolaktisk gjæring som runder av de skarpeste eplesyrene, og etter flasketapping har vinen modnet minst 24 måneder lagring på bunnfallet i flasken hvilket bidrar med toner av gjærbakst og kjeks.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her