Godbiter i pollisten
Skal du ha noe hvitt i glasset du ikke har smakt før, gå for den til høyre

Skal du ha noe hvitt i glasset du ikke har smakt før, gå for den til høyre

Her får du en hvitvin med betydelig struktur, slik hvitvinene ble laget i virkelig gamle dager. De andre vinene fra samme produsent, er også svært interessante.
Aase E. Jacobsen
04 Juli 2018 - 14:45

Dom. Pignier GPS Vin Blanc d'Antan 2016 skiller seg ikke bare fra andre franske hvitviner, men også fra de fleste ikke-oksidative hvite Jura-viner. Den har nemlig et ganske betydelig innslag av røde druer, 40 prosent poulsard, som er Juras lyseste rødvinsdrue som gir en ganske så lys rød vin, men som like fullt har sin helt egne karakter. 

Helt naturlig

Laget som hvitvin, uten særlig skallkontakt, bidrar poulsard med god struktur og fine aromaer. Den får hjelp av både chardonnay og savagnin som er de viktigste hvite druene i Jura. Sammen lager de en vin med betydelig struktur og konsentrasjon som fungerer både som hvitvin og rødvin i matveien. Dessuten har den et betydelig lagringspotensial. 

Montaigu ligger i det sørlige Jura. Foto: Genee Jerome

D’Antan forteller at det er vin lages som i gamle dager, men vi snakker ikke om 1960-tallet, derimot mye lenger tilbake, den gang røde og hvite druer ble gjæret sammen fordi vinmarkene inneholdt flere druesorter som ble plukket samtidig, og ikke som i dag, hver for seg når de er perfekt modne. 

Domaine Pignier tilsetter heller ikke noen form for svovel underveis, heller ikke før flasketapping. Gjæringen finner sted i fat som altså fylles opp (i motsetning til Juras oksidative hvitvinstiler). Produsenten jobber for øvrig biodynamisk, slik at det er månefasene som bestemmer når vinen tappes fra fatene og over i flasker. 

Vinkjelleren vitner om at her han munkene regjert en gang. Foto: 

Siden Pignier er eneste produsent i landsbyen Montaigu, rett sør for «Jura-hovedstaden» Lons-les-Saunier, behøver de ikke bekymre seg for «smitte» av sprøytemidler fra naboen. 

Munker og dinosaurer 

D’Antan får druer fra vinmarker som har et jordsmonn av lagvis blåfarget mergel og kalkholdig leire fra den eldste Jura-tiden (eldre enn 176 millioner år f.v.t). Som kjent er det Jura-området som har gitt navn til denne geologiske perioden vi kjenner så godt fra alle fortellingene om dinosaurene. 

Bli bedre kjent med Jura-området

Pignier er en veldig gammel eiendom, men ikke fra Jura-tiden, derimot ble den plantet på 1200-tallet av kartusianermunkene. Pignier-familien overtok i 1794 etter den blodige revolusjonen hvor kirken og adelen ble fratatt sitt gods, og siden den gang har de dyrket vindruer her. Nå er det sjuende generasjon ved Jean Etienne, Antoine og Marie Florence som holder tradisjonene i hevd. De valgte i 2002 å gå over til biodynamisk dyrking. 

Jean Etienne, Marie Florence og Antoine Pignier er sjuende generasjon. Foto: jerome genée

Dom. Pignier à la Percenette Chardonnay 2015 er en annen hvitvin fra Pignier som ikke er helt som de andre. Den har langt mer kjøttfull eplefrukt enn hva Jura-chardonnay ofte har. Konsentrasjonen er veldig god og den litt mektige stilen kommer også av forholdsvis høy alkohol, trolig et resultat av den rike 2015-årgangen. Dette er en matvin som trenger mye smak, gjerne kylling med fløtebasert saus. 

Og Dom. Pignier Côtes du Jura Trousseau 2016 er den eneste røde vinen derfra som er i salg i Norge. En typeriktig saftig om enn litt eikepreget utgave av denne andre viktige rødvinsdruen i Jura.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

For å smake vin må du kunne dette
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

For å smake vin må du kunne dette

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 8 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her