Skal gi mersmak

Et tusentalls kokker fra hele verden setter Rogaland på hodet fra 15. - 19. juni 2014. Det skal bli en kongress som huskes lenge og gir mersmak.
Redaksjonen
08 Mars 2010 - 10:40

Taste of Norway 2014 blir det offisielle navnet på verdenskongressen Wacs som skal avvikles i Stavanger for annen gang. Både bransjen og atskillige bysbarn husker ennå den store, hvite flokk på Torget, da arrangementssjef Lauritz W. Hansen samlet uniformerte kjøkkensjefer til fellesbilde under Torgtrappene en vakker lørdagsmorgen i juli 1994. Om få år kan Tusenårsplassen igjen være scene og matbyen Stavanger vertskap for verdens kokkeelite.

- Jeg var for ung til å oppleve begivenheten, men alle historiene rundt og de entusiastiske rapportene jeg hører både fra laugsfolk i Norge og ikke minst under bransjetreff i utlandet, gjorde meg fast i troen på at dette arrangementet var verd å kjempe for, understreker president Kristine H. Hartviksen i NKL, Norges Kokkemesteres Landsforening. Det var aldri noe alternativ til Stavanger som arrangørby.

Grenseløs gjestfrihet
Sammen med et stort antatt utsendinger fra hele Norge og en delegasjon fra Stavanger frontet av ordfører Leif Johan Sevland, jobbet Hartviksen døgnet rundt for å overbevise Wacs-delegater i Chile nylig, at Norge og Stavanger hadde enda mer å by på enn det vi fikk vist i 1994. Matbevisstheten i landet og standarden på norske fagfolk og råvarer har vært i positiv utvikling siden sist. Og gjestfriheten kjenner ingen grenser.

- Vi regner med at et tusentalls delegater vil være innenfor rekkevidde, sier Hartviksen. Og med erfaringen både fra forrige Wacs i Stavanger og likeledes vinterens begivenhet i Chile, tyder mye på at tallet på tilreisende kan øke. Når samlinger legges til steder som virker eksotiske for mange, vil atskillige benytte anledningen til å utvide oppholdet både med ferie i distriktet, men også som en begynnelse på utforsking av hele Norge og Skandinavia.

Den konkrete planleggingen og tilretteleggingen av Wacs 2014 ligger ennå litt fram i tid. Det blir en hovedkomité og atskillige underkomitéer som vil dra veksler på lokal kompetanse også med større arrangementer.

Lagånden berømmes
Først gjelder det for vertskapet i NKL å selge inn utfordringen både hos samarbeidspartnere i Stavanger-regionen. -Og så har vi en jobb å gjøre overfor laugsmedlemmer i hele landet, understreker Hartviksen.

Én av årsakene til at den forrige kongressen i Stavanger blir holdt fram som én av de beste Wacs gjennom tidene, var lagånden som laugsmedlemmer fra hele Norge viste. Den smittet alle som kom.

Finnmark dro lasset sammen med Sørlandet og Nordmøre. Trønderne bemannet vikingleiren på Jæren der delegater på utflukt ble servert jernaldermat og steinkul underholdning.

Huskes lenge
Siddiser utenfor kongressen vil huske det magiske sommerværet som pleier belønne våre store begivenheter, enten det er VM i sandvolleyball eller kokkekongresser. Sola skinte over Wacs 1994. Mest magisk kunne vi nyte finnenes presentasjon av egen matkultur på Vaulen badeplass, der sola aldri gikk ned over grua og samlingsplassen. Ventelig vil utenlandske delegasjoner også neste gang gi smaksprøver på egen mat og kultur til glede både for yrkesbrødre og publikum.

- I Lysefjorden herjet laugfolk fra Østlandet og Bergen med vikingskip og landgang. Så sent som i Chile kom amerikanske kokkedelegater til oss norske og fortalte om de uforglemmelige episodene under utfluktene til Vikingland. Nå har vi en stor utfordring i å skape flere uovertrufne fristelser både av opplevelser, natur og bevertning, sier Harviksen.

NKL vil i samarbeid med andre krefter legge til rette for kortere og lengre ferieturer i forlengelse av Stavanger-kongressen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her