Skal gi mersmak

Et tusentalls kokker fra hele verden setter Rogaland på hodet fra 15. - 19. juni 2014. Det skal bli en kongress som huskes lenge og gir mersmak.
Redaksjonen
08 Mars 2010 - 10:40

Taste of Norway 2014 blir det offisielle navnet på verdenskongressen Wacs som skal avvikles i Stavanger for annen gang. Både bransjen og atskillige bysbarn husker ennå den store, hvite flokk på Torget, da arrangementssjef Lauritz W. Hansen samlet uniformerte kjøkkensjefer til fellesbilde under Torgtrappene en vakker lørdagsmorgen i juli 1994. Om få år kan Tusenårsplassen igjen være scene og matbyen Stavanger vertskap for verdens kokkeelite.

- Jeg var for ung til å oppleve begivenheten, men alle historiene rundt og de entusiastiske rapportene jeg hører både fra laugsfolk i Norge og ikke minst under bransjetreff i utlandet, gjorde meg fast i troen på at dette arrangementet var verd å kjempe for, understreker president Kristine H. Hartviksen i NKL, Norges Kokkemesteres Landsforening. Det var aldri noe alternativ til Stavanger som arrangørby.

Grenseløs gjestfrihet
Sammen med et stort antatt utsendinger fra hele Norge og en delegasjon fra Stavanger frontet av ordfører Leif Johan Sevland, jobbet Hartviksen døgnet rundt for å overbevise Wacs-delegater i Chile nylig, at Norge og Stavanger hadde enda mer å by på enn det vi fikk vist i 1994. Matbevisstheten i landet og standarden på norske fagfolk og råvarer har vært i positiv utvikling siden sist. Og gjestfriheten kjenner ingen grenser.

- Vi regner med at et tusentalls delegater vil være innenfor rekkevidde, sier Hartviksen. Og med erfaringen både fra forrige Wacs i Stavanger og likeledes vinterens begivenhet i Chile, tyder mye på at tallet på tilreisende kan øke. Når samlinger legges til steder som virker eksotiske for mange, vil atskillige benytte anledningen til å utvide oppholdet både med ferie i distriktet, men også som en begynnelse på utforsking av hele Norge og Skandinavia.

Den konkrete planleggingen og tilretteleggingen av Wacs 2014 ligger ennå litt fram i tid. Det blir en hovedkomité og atskillige underkomitéer som vil dra veksler på lokal kompetanse også med større arrangementer.

Lagånden berømmes
Først gjelder det for vertskapet i NKL å selge inn utfordringen både hos samarbeidspartnere i Stavanger-regionen. -Og så har vi en jobb å gjøre overfor laugsmedlemmer i hele landet, understreker Hartviksen.

Én av årsakene til at den forrige kongressen i Stavanger blir holdt fram som én av de beste Wacs gjennom tidene, var lagånden som laugsmedlemmer fra hele Norge viste. Den smittet alle som kom.

Finnmark dro lasset sammen med Sørlandet og Nordmøre. Trønderne bemannet vikingleiren på Jæren der delegater på utflukt ble servert jernaldermat og steinkul underholdning.

Huskes lenge
Siddiser utenfor kongressen vil huske det magiske sommerværet som pleier belønne våre store begivenheter, enten det er VM i sandvolleyball eller kokkekongresser. Sola skinte over Wacs 1994. Mest magisk kunne vi nyte finnenes presentasjon av egen matkultur på Vaulen badeplass, der sola aldri gikk ned over grua og samlingsplassen. Ventelig vil utenlandske delegasjoner også neste gang gi smaksprøver på egen mat og kultur til glede både for yrkesbrødre og publikum.

- I Lysefjorden herjet laugfolk fra Østlandet og Bergen med vikingskip og landgang. Så sent som i Chile kom amerikanske kokkedelegater til oss norske og fortalte om de uforglemmelige episodene under utfluktene til Vikingland. Nå har vi en stor utfordring i å skape flere uovertrufne fristelser både av opplevelser, natur og bevertning, sier Harviksen.

NKL vil i samarbeid med andre krefter legge til rette for kortere og lengre ferieturer i forlengelse av Stavanger-kongressen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her