Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Skal gi mersmak

Et tusentalls kokker fra hele verden setter Rogaland på hodet fra 15. - 19. juni 2014. Det skal bli en kongress som huskes lenge og gir mersmak.
Redaksjonen
08 Mars 2010 - 10:40

Taste of Norway 2014 blir det offisielle navnet på verdenskongressen Wacs som skal avvikles i Stavanger for annen gang. Både bransjen og atskillige bysbarn husker ennå den store, hvite flokk på Torget, da arrangementssjef Lauritz W. Hansen samlet uniformerte kjøkkensjefer til fellesbilde under Torgtrappene en vakker lørdagsmorgen i juli 1994. Om få år kan Tusenårsplassen igjen være scene og matbyen Stavanger vertskap for verdens kokkeelite.

- Jeg var for ung til å oppleve begivenheten, men alle historiene rundt og de entusiastiske rapportene jeg hører både fra laugsfolk i Norge og ikke minst under bransjetreff i utlandet, gjorde meg fast i troen på at dette arrangementet var verd å kjempe for, understreker president Kristine H. Hartviksen i NKL, Norges Kokkemesteres Landsforening. Det var aldri noe alternativ til Stavanger som arrangørby.

Grenseløs gjestfrihet
Sammen med et stort antatt utsendinger fra hele Norge og en delegasjon fra Stavanger frontet av ordfører Leif Johan Sevland, jobbet Hartviksen døgnet rundt for å overbevise Wacs-delegater i Chile nylig, at Norge og Stavanger hadde enda mer å by på enn det vi fikk vist i 1994. Matbevisstheten i landet og standarden på norske fagfolk og råvarer har vært i positiv utvikling siden sist. Og gjestfriheten kjenner ingen grenser.

- Vi regner med at et tusentalls delegater vil være innenfor rekkevidde, sier Hartviksen. Og med erfaringen både fra forrige Wacs i Stavanger og likeledes vinterens begivenhet i Chile, tyder mye på at tallet på tilreisende kan øke. Når samlinger legges til steder som virker eksotiske for mange, vil atskillige benytte anledningen til å utvide oppholdet både med ferie i distriktet, men også som en begynnelse på utforsking av hele Norge og Skandinavia.

Den konkrete planleggingen og tilretteleggingen av Wacs 2014 ligger ennå litt fram i tid. Det blir en hovedkomité og atskillige underkomitéer som vil dra veksler på lokal kompetanse også med større arrangementer.

Lagånden berømmes
Først gjelder det for vertskapet i NKL å selge inn utfordringen både hos samarbeidspartnere i Stavanger-regionen. -Og så har vi en jobb å gjøre overfor laugsmedlemmer i hele landet, understreker Hartviksen.

Én av årsakene til at den forrige kongressen i Stavanger blir holdt fram som én av de beste Wacs gjennom tidene, var lagånden som laugsmedlemmer fra hele Norge viste. Den smittet alle som kom.

Finnmark dro lasset sammen med Sørlandet og Nordmøre. Trønderne bemannet vikingleiren på Jæren der delegater på utflukt ble servert jernaldermat og steinkul underholdning.

Huskes lenge
Siddiser utenfor kongressen vil huske det magiske sommerværet som pleier belønne våre store begivenheter, enten det er VM i sandvolleyball eller kokkekongresser. Sola skinte over Wacs 1994. Mest magisk kunne vi nyte finnenes presentasjon av egen matkultur på Vaulen badeplass, der sola aldri gikk ned over grua og samlingsplassen. Ventelig vil utenlandske delegasjoner også neste gang gi smaksprøver på egen mat og kultur til glede både for yrkesbrødre og publikum.

- I Lysefjorden herjet laugfolk fra Østlandet og Bergen med vikingskip og landgang. Så sent som i Chile kom amerikanske kokkedelegater til oss norske og fortalte om de uforglemmelige episodene under utfluktene til Vikingland. Nå har vi en stor utfordring i å skape flere uovertrufne fristelser både av opplevelser, natur og bevertning, sier Harviksen.

NKL vil i samarbeid med andre krefter legge til rette for kortere og lengre ferieturer i forlengelse av Stavanger-kongressen.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her