Skikkelig godt tilbud

Ukens vin er et skikkelig godt tilbud. En barbera til under hundrelappen er ikke hverdagskost her til lands. Den skulle normalt kostet 30-40 kroner mer. Når den i tillegg er meget god, er det ikke annet å gjøre enn å kjøpe inn noen ekstra flasker for de n
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2002 - 08:00

For Malvirà Barbera d'Alba 1998 (45976) passer nemlig til et bredt utvalg av retter, fra sommerlige buffeter med blandet innhold, til tapasmat, til grillmat av forskjellig slag og til fiskeretter med mye smak. Det som gjør denne barberaen til slik en utrolig fleksibel matvin er rett og slett at den er en utrolig klassisk barbera. Og når en barbera er klassisk, er den nettopp den perfekte matvin.

Denne druens styrke er nemlig gode syrer kombinert med innbydende kirsebærfruktighet, og når alle forhold stemmer, så som gode vekstforhold, en vellykket årgang og god vinmakerkunst, blir resultatet godt. Duften er "veldig" barbera med modne kirsebæraromaer samt et snev av fat. Anslaget er saftig og riktig så deilig med en touch av fat i midten som gir vinen en ekstra dimensjon. Avslutningen er frisk og god.

Produsenten heter Malvirà ("som vender feil vei") og har tatt navnet sitt etter bygningen som huset firmaet frem til for noen år siden. Årsaken til at huset fikk dette navnet er at da det i sin tid ble flyttet fra en adresse til en annen i byen Canale ble det snudd slik at gårdsrommet vendte feil vei, nord i stedet for sør! Og en slik fadese får ikke gå upåaktet hen!

Bak Malvirà står brødrene Roberto og Massimo Damonte som i de senere år har kjøpt opp en rekke vinmarker slik at de i dag disponerer i alt 35 hektar. Det er Massimo som er ansvarlig for vinmarkene, og den varmekjære barbera-druen er plantet på de solrikeste parsellene hvilket sikrer god modning. Roberto tar seg av arbeidet i kjellerne som ikke inneholder noen barriques (225 liters fat) overhodet, og det er etter hvert blitt sjeldsynt i dette området som i økende grad benytter seg av denne internasjonale fattypen. Roberto satser kun på de store 400-600 liters fatene. For barberaen er det dessuten kun benyttet brukte fat. Derfor er også fatpreget, selv etter 13 måneders modning, dempet.

Selv om ukens vin er rød og dette er midt i Piemonte som er mest berømt for sine store røde viner, er det de hvite Damonte-brødrene i første rekke fikk anerkjennelse for. Arneis er områdets store hvite drue og deres Malvira Roero Arneis Trinita 2005 (33161), en krydret og rund hvitvin, er definitivt verdt å prøve. Den kraftigere Treuve 1999 (45632) har imidlertid chardonnay som hoveddrue, en drue som er blitt mer og mer vanlig i Piemonte, som ellers i verden.

Siden verden i økende grad etterspør røde viner, er fokus hos Damonte selvsagt også rettet mot de lokale druene nebbiolo og barbera. Som finnes i et lykkelig ekteskap i form av Malvirà S. Guglielmo Langhe 2001/2003 (33155), en flott matvin med begynnende modning hvor nebbiolo-aromaene viser seg i form av sopp og skogbunn. Super til gode retter av lam eller kalv. Husets toppvin blant de røde, den nebbiolobaserte Malvirà Roero Superiore 2003 (45633) skal også være vel verdt et innkjøp, og et prisgunstig alternativ til barbaresco.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her