BRANSJE: Skru på musikk og få mer ut av måltidet
Bransje

Skru på musikk og få mer ut av måltidet

Å kombinere mat og musikk fra samme land kan forsterke smakene. Som pasta og Puccini.

Forskning gjort av den eksperimentelle psykologen Charles Spence ved Oxford University viser at kombinasjonen av mat og lyd påvirker våre smaksløker. Spence testet om matopplevelsen endret seg dersom den ble kombinert med musikk fra samme land, og fant at den franske maten smakte bedre når den var akkompagnert av fransk trekkspill, mens pastaretten smakte bedre med en opera av Puccini i bakgrunnen. Resultatet viste seg også å være det samme for tysk, spansk og gresk mat.

Piano og bær

Dessuten viser forskningen at klassisk musikk bidrar til at vin og andre drikker smaker mer eksklusivt. Langsom musikk kan bidra til at ettersmaken blir lenger, mens rask musikk får smakene til å forsvinne fortere.

Dette påvirker også smaken din

Jo mer du liker musikken du hører på, jo mer liker du hva du spiser. – Det vi synes om musikken overføres til hva vi synes om maten og drikken, ifølge Charles Spence.  Og mye tyder på at lyden av piano fungerer bra sammen med bjørnebær, aprikos og bringebær – antakeligvis på grunn av sødmen.

Krisp lyd - friskere smak

Også omkringliggende lyder kan påvirke matopplevelsen – eksempelvis lyd som oppstår når man spiser: Om en krisp lyd forsterkes, oppleves maten friskere.

Sony er en av lydleverandørene som har tatt denne utfordringen gjennom sitt multi-room-system. Det innebærer at flere høyttalere plassert i ulike rom trådløst kan kobles sammen, og du kan selv velge om du vil spille samme eller ulik musikk i de forskjellige rommene.

-Det gjør det mulig for personer å ta med seg mat og drikke fra rom til rom, og oppleve hvordan endringer i atmosfære og musikk virkelig kan forandre smaken på maten, sier Charles Spence.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen