Bransje
Skru på musikk og få mer ut av måltidet

Skru på musikk og få mer ut av måltidet

Å kombinere mat og musikk fra samme land kan forsterke smakene. Som pasta og Puccini.
Redaksjonen
27 Juni 2015 - 20:58

Forskning gjort av den eksperimentelle psykologen Charles Spence ved Oxford University viser at kombinasjonen av mat og lyd påvirker våre smaksløker. Spence testet om matopplevelsen endret seg dersom den ble kombinert med musikk fra samme land, og fant at den franske maten smakte bedre når den var akkompagnert av fransk trekkspill, mens pastaretten smakte bedre med en opera av Puccini i bakgrunnen. Resultatet viste seg også å være det samme for tysk, spansk og gresk mat.

Piano og bær

Dessuten viser forskningen at klassisk musikk bidrar til at vin og andre drikker smaker mer eksklusivt. Langsom musikk kan bidra til at ettersmaken blir lenger, mens rask musikk får smakene til å forsvinne fortere.

Dette påvirker også smaken din

Jo mer du liker musikken du hører på, jo mer liker du hva du spiser. – Det vi synes om musikken overføres til hva vi synes om maten og drikken, ifølge Charles Spence.  Og mye tyder på at lyden av piano fungerer bra sammen med bjørnebær, aprikos og bringebær – antakeligvis på grunn av sødmen.

Krisp lyd - friskere smak

Også omkringliggende lyder kan påvirke matopplevelsen – eksempelvis lyd som oppstår når man spiser: Om en krisp lyd forsterkes, oppleves maten friskere.

Sony er en av lydleverandørene som har tatt denne utfordringen gjennom sitt multi-room-system. Det innebærer at flere høyttalere plassert i ulike rom trådløst kan kobles sammen, og du kan selv velge om du vil spille samme eller ulik musikk i de forskjellige rommene.

-Det gjør det mulig for personer å ta med seg mat og drikke fra rom til rom, og oppleve hvordan endringer i atmosfære og musikk virkelig kan forandre smaken på maten, sier Charles Spence.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her