Drikke
Dette skjer med smaken din

Dette skjer med smaken din

Det er ikke bare hår og hud som endres med alderen, også smaken svekkes.
Aase E. Jacobsen
12 Mars 2015 - 10:25

Den californiske vinforleggeren Jo Diaz la merke til at luktesansen endret seg da hun passerte 60 år. Åtte år senere konkluderer hun med at det tar lengre tid å fange opp alle vinens aromaer enn før, men at hun fortsatt har stor glede av vinsmaking.

Decanter.com har sett på vitenskapen bak dette forholdet. Konklusjonen er at luktesansen svekkes mer enn evnen til å smake med alderen.

Smakssansen er derfor mer stabil selv om antall smaksløker blir færre over tid. Men siden smaksløkene er spredt over hele tunga, vil ikke den enkelte oppleve det som om sansen er svekket.

Dessuten er evnen til å kjenne tekstur en annen og viktig del av vinsmaking som altså ikke forringes.

Store individuelle forskjeller

Den delen av smaken som svekkes først er evnen til å kjenne bitterhet. For menn skjer dette jevnt over tid, mens det for kvinner starter ved overgangsalderen. Noen studier peker på at opplevelsen av salt raskere blir svakere enn for surt og søtt. I praksis vil det si at jo eldre du blir, jo mer salt må du tilsette maten, for at den skal smake.

Når det gjelder luktesansen, viser en amerikansk studie at nærmere en tredel av befolkningen over 70 år opplever problemer og en annen at 62,5 prosent av de over 80 år er svekket. Det er altså store variasjoner, men generelt kan man si at det blir vanskeligere å skille mellom aromaer med alderen, men at graden i utviklingen er svært individuell.

Forurensing og medisin får skylda

Det er mange teorier for årsaken til at sanseevnen svekkes. Forurensing påvirker smak og lukt, det gjør også leversykdommer og diabetes, bihule- og ørebetennelse samt virussykdommer som hepatitt og influensa. Det skjer ved en raskere celledød og at nye «lukteceller» ikke bygges opp.

Flere av disse forholdene påvirker også smaken. Spyttproduksjonen er viktig for smaken, derfor er medisinbruk som tørker ut munnhulen, med på å redusere smaksevnen. Og for mye alkohol irriterer smaksløkene samtidig som det reduserer følsomheten i munnhulen.

Foto: Rudyanto Wijaya

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her