Mat
Slår et slag for høna

Slår et slag for høna

Et eget opplysningskontor som skal beskytte hønas plass i norsk gastronomi er i arbeid.
01 Februar 2014 - 14:43

Men i motsetning til de øvrige opplysningskontorene er ikke det nyopprettete Opplysningskontoret for høne finansiert av landbruket.

Her er kontorets Facebook-side

Derimot av en gruppe idealister med Andreas Viestad i spissen.

Fra avfallsprodukt til søndagsmiddag

Hønene anses i landsbruket i stor grad som et avfallsprodukt. Når en høne har verpet fra seg, blir den gasset og destruert. Enkelt og greit.

Noen få eksemplarer av denne mishandlete råvaren tas vare på, men så å si bare i frossen form, under navnet Gullhøns.

Gir den beste kjøttkraften

Høna er i moderne norsk kosthold dessverre fullstendig utkonkurrert av kylling. I min landlige barndom fantes ikke kylling på menyen, men derimot høne. Det var den klare favoritten, men som bare var tilgjengelig som søndagsmiddag, og da helst med grønn ertestuing, poteter og verdens beste brunsaus – syntes vi den gangen.

Prøv en av våre fristende oppskrifter med høne

Høna var imidlertid ikke bare forbundet med nytelse. Jeg kjenner fortsatt den stramme lukta i vaskekjelleren da jeg som barn måtte hjelpe med å plukke opp fjærene etter at hønene var ribbet. Men forventningene om søndagsmiddagen overdøvde lidelsen.

Vi vil ha fersk høne

Den eneste måten å få høne på menyen igjen, er om den blir tilgjengelig i fersk form. Ikke ved å hente de nykverkete hønene hos bonden som i min barndom, men i hel versjon eller også ulike stykningsdeler i kjøledisken. Er det noen dagligvarekjeder som tar oppfordringen fra det nye opplysningskontoret?

Foto: iStockphoto

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne festkaken lager du på et blunk
Ukens kake

Denne festkaken lager du på et blunk

Noen ganger kommer festen litt brått på. Da skal du prøve denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her