Coldbrew er leskende i varmen.
Coldbrew er leskende i varmen.

Slik lager du cold brew

Slik lager du cold brew

Oppskriften på cold brew er enkel: Kaldt vann, grovmalt kaffe, timelang bryggetid. Hvis man endrer på variablene, får man forskjellige resultater: Du kan la den stå i 2-4 timer eller helt opp mot 24 timer; du kan helle mer eller mindre kaffe i vannet eller male kaffen finere og få en mindre transparent drikk. Smaken forbedres markant ved å bruke mineralvann i stedet for kranvann, spesielt om det er svært kalkholdig.

Ifølge brennemester Ida Lindhardt Kofod på Kontra Coffee i København finnes det to klart forskjellige bryggemetoder: Drip og immersion.

Drip cold-brew lages i et oppsett hvor vannet drypper ned over kaffen ved hjelp av en ventil, det vil si at  kaffe og vann kun er i kontakt i begrenset tid, omtrent som med vanlig kaffetrakting. Ved å stille inn ventilen og drypphastigheten kan du styre bryggetiden og dermed også smaken. Avhengig av hvor kaffen kommer fra får drip cold brew ofte noter av karamell, sjokolade og frukt, og kan nærmest oppleves likøraktig. Denne bryggemetoden krever et mer avansert utstyr enn immersion, og gir kaffe med lavere koffeininnhold enn immersion.

Immersion cold-brew foregår ved at kaffen helles i kaldt vann og brygges på kjøl i et antall timer. Denne metoden kan lett brukes hjemme siden den ikke krever annet enn en kanne, et filter, kaffe, vann og et kjøleskap. Jo lengre tid kaffen brygges, dess tyngre vil den oppleves, og jo mindre kompleksitet vil den ha.

Forholdet mellom kaffe og vann kan være som følger:

60 gram kaffe

50 cl vann

Kaffen males grovt (litt finere enn til presskanne) og has over i valgt beholder (f.eks. Hario Range Server 02). Hell kaldt vann over og rør om et par ganger. Sett på lokk, sett den på et kaldt sted og la kaffen trekke i 4-5 timer. Deretter filtreres kaffen gjennom et kaffefilter. Hell over isbiter.

Når det gjelder valg av kaffe, er det flere muligheter. Foretrekker du en klassisk god, rund, søt og lett frisk kaffe, prøv med en colombiansk eller brasiliansk. Er du mer på den fruktige, syrlige og friske, går du for afrikansk kaffe eksempelvis fra Etiopia.

Det beste rådet er å prøve seg fram. Hvis du ikke er tilfreds med resultatet, kan du i første omgang endre på bryggetiden: Ta kaffen ut 2 timer før eller 2 timer etter og se hva det gjør med smaken.

Hvis kaffen oppleves for kraftig, nedjusteres mengden av kaffe med 5 gram; er kaffen derimot for tynn, ha i 5 gram ekstra og prøv igjen.

Siste mulighet er å endre malingsgraden. Det er viktig å male kaffen på en ordentlig kvern hvor du har mulighet til systematisk å endre graden, ellers kan du ikke sikre deg et godt resultat hver gang.

Kaldbrygget kaffe på Hario Cold Dripper:

60 gram frisk Kenya kaffe

800 gram friskt kaldt kranvann

Mal kaffen et hakk grovere enn til presskanne. Hell kaffen i kammeret og plasser forsiktig et filter over. Hell  vannet i vandbeholderen. Væt kaffen ved å åpne ventilen og før den forsiktig rundt over kafffen. Når alle bønnene er våte og kaffen begynner å renne gjennom og ned i kannen, stiller du inn på ett drypp per sekund. Ved denne hastigheten tar det 3,5-4 timer hvilket er ideelt for å oppnå en spennende og leskende kaldbrygget kaffe.

Mocking Joe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Sendt inn av

Foto:

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen