Slik gjennomførte Kurniawan storsvindelen

Slik gjennomførte Kurniawan storsvindelen

Rudy Kurniawan riskikerer 100 års fengsel for forfalskning og svindel.

Den indonesisk fødte fødte Rudy Kurniawan var en velbeslått vinsamler. Nå mener amerikanske påtalemyndigheter at han også tilhører de største vinsvindlerne i moderne tid.

Kurniawan er nå tiltalt for forfalsking i stor stil. Han er også tiltalt for bedrageri overfor et finansieringsselskap, forsikringssvindel og forsøk på å svindle et auksjonshus og vinsamleren Bill Koch, skriver Wine Spectator.

I løpet av de ti siste årene har Kurniawan slått seg opp som vinsamler og -selger. De siste årene har det imidlertid oppstått tvil om virksomheten hans, og i vinter ble han arrestert av FBI i sitt hjem i Los Angeles.

Tatt for å selge falske viner i USA

De fem tiltalepunktene har 20 års strafferamme hver. Blir Kurniawan kjent skyldig, risikerer han i praksis livstidsstraff.

I forbindelse med tiltalen er en rekke detaljer rundt Kurniawans virksomhet blitt kjent. I flere dokumenter beskrives blant annet hvordan han blandet ulike billige viner sammen til en mikstur som «liknet smaken, fargen og karakteren til sjeldne og kostbare viner.»

Kurniawan skal også ha fått tomme Bordeaux-flasker fra en restaurant i New York. Flaskene, som han selv ofte bidro til å tømme, ble sendt hjem til ham som suvenirer etter restaurantbesøkene. Deretter fylte Kurniawan dem med sin egen blanding.

Til arbeidet med sin hjemmeblandede vin, benyttet han seg av et verksted og labaratorium han bygget hjemme hos seg selv. Der ble det også funnet stabler av falske etiketter fra samtlige 1. cru-vinslott i Bordeaux og alle de førende domainer i Burgund. FBI fant også gamle og nye korker, voks til å forsegle flasker, gummistempler med årganger og navn på berømte vinslott og årganger. I leiligheten ble det også funnet en nedskrevet bruksanvisning til vinforfalskningens kunst.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen