Godbiter i pollisten
Slike pinot noirer vil vi ha flere av

Slike pinot noirer vil vi ha flere av

De setter deg dessuten i sommerstemning. Og det like mye om regnet siler ned.
Aase E. Jacobsen
30 Juli 2015 - 19:37

Pinot noir fra California er et veldig trygt valg i den lyse årstiden. Den lekre fruktigheten som gode produsenter byr på er som skapt for sommerlig nytelse, både med og uten mat.

Vellykket årgang

Dette var for øvrig tema for nyhetene i polets basisutvalg nå i juli.

Fikk du med deg de gode basisnyhetene fra California?

Knez Anderson Valley Pinot Noir er rett og slett nydelig.

Ikke minst finnes det masse god pinot noir i bestillingsutvalget.

Knez Anderson Valley Pinot Noir 2012 er en usedvanlig flott vin til prisen. Den overgår alt av burgundere i samme prisklasse. Uten unntak. En nydelig vin som også er seriøs så det holder. Druene kommer fra to av Knez’ enkeltvinmarker, med hovedvekt på Cerise, som bærer navnet med rette. Kirsebær er den dominerende bærkarakteren i denne vinen. Som også har et utmerket lagringspotensial.

Cerise er en av vinmarkene som gir druer til denne vinen.

 

 

 

2012 er nemlig et veldig godt år for det meste fra California. Og sikkert et år mange i dag ser tilbake til med lengsel gitt alle utfordringene med vannmangel som rir området for tiden.

It never rains?

Brewer-Clifton sin 2013 pinot noir er en virkelig lekkerbisken.

Knez holder til i Anderson Valley i Mendocino som ligger lengst nord på Californias North Coast. I California er det nærheten til Stillehavet (og høyden over havet) og ikke nødvendigvis breddegraden som definerer om klimaet er kjølig – og dermed velegnet for en drue som pinot noir.

Derfor er også Brewer & Clifton Pinot Noir 2013 fra Santa Rita Hills i Santa Barbara og Central Coast en lekkerbisken. På grunn av den kjøligere luften nærmere kysten og at vinmarkene ligger i høyden er dette først og fremst et område for druer som blant andre pinot noir og riesling. Selv om vi nå er i den delen av California hvor «det aldri regner», er det fuktig nok her ute ved kysten.

Men akkurat denne vinen er fra 2013 hvor man begynte å merke effekten av tørken som nå har vart i fire år. Tørke gir druer med mindre saft og tykkere skall.

Verdens åttende beste vin?

Brewer & Cliftons kjennetegnes av svært godt konsentrasjon og fasthet. En tøffere pinot enn den fra Knez, men fortsatt passe deilig til at den kan nytes nå i sommer. Får du tak i flere flasker, bør du absolutt legge noen i kjelleren. For dette kommer til å bli godt.

 

Steve Clifton (tv) og Greg Brewer er blitt hot shots også i vinkjelleren.

 På samme måte som hos Knez er dette Brewer & Cliftons «enkleste» pinot noir. Deres toppviner kan man bare se langt etter, til det er etterspørselen for stor i hjemmemarkedet. Selv denne ble i 2012-årgang kåret til den åttende beste vin i verden av WineSpectator. Og grunnen til at vi overhodet får tak i denne vinen er at den siste av de to vinmakerne, Steve Clifton og Greg Brewer, er veldig glad i Norge.

Fra Brewer & Cliftons vinmarker.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her