Godbiter i pollisten
Slike sørafrikanske viner har du neppe smakt før

Slike sørafrikanske viner har du neppe smakt før

De er svært friske og har moderat alkoholprosent. Dermed kommer stedskarakteren mer til sin rett.
Aase E. Jacobsen
23 Juli 2015 - 16:23

For enkelte (både vinforbrukere og –produsenter) er lav alkohol synonymt med lav kvalitet. Men de mest ambisiøse vinprodusentene i varme klimasoner som eksempelvis Sør-Afrika, jobber hardt for å unngå nettopp dette og ikke minst kunne servere viner med gode syreverdier. I så vel røde som hvite viner.

Testalonga betyr «langt fjes», men også «hakeslepp». Det er også navnet på en beryktet politiker og banditt fra Sicilia.

Det gjelder så absolutt for Craig Hawkins’ Testalonga-viner fra Swartland-regionen. Hans El Bandito Skin Contact 2014 har 11,5 prosent alkohol, er knusk tørr og har god syre. En skikkelig kul vin som demonstrerer til fulle hvorfor chenin blanc kommer så godt fra det i Swartland.

Les mer om druen i vårt drueleksikon

For å regulere druenes sukkerinnhold og dermed alkoholpotensial, plukkes druene tidligere enn det som er «normen». Men Craig insisterer på at skallene må være modne, for å unngå grønne og bitre toner.

Kombinasjonen av gamle vinstokker og et sterkt og skrint jordsmonn samt mest mulig naturlige jordbruksmetoder gir stor aromarikdom og lekker frukt. I tillegg har denne vinen stor fasthet, som minner om tanniner. Det kommer av den lange uttrekkstiden, noe som er mer typisk for rødvin enn for hvitvin.

Interessen for lang skallkontakt for hvitviner fikk Craig under et av sine mange opphold i utlandet. Han har eksperimentert med alt fra 2 års uttrekkstid til 2 uker, men har nå landet på 4 uker for denne vinen. Det gjør at den har lite av de oksidative tonene slik hvitvin får hvis uttrekkstiden i åpne gjæringskar er veldig lang. Lang modning på bunnfallet etter gjæringen bidrar imidlertid til å beskytte vinen mot oksidering.

2012-utgaven av samme vin har derimot lengre uttrekkstid bak seg, men den er i tillegg en helt spesiell vin siden den har 9 prosent alkohol og 9 gram syre. Et resultat av både årgang og ikke minst Craigs eksperimentvilje.

Ikke alle er like glad i disse «forsøkene». Sørafrikanske vinmyndigheter godkjenner ikke vinene for salg med begrunnelsen at de er oksiderte, derfor eksporteres alt. Og Norge får en forholdsmessig stor andel av produksjonen.

Ettertraktet vinmaker

Cortez er oppkalt etter låta Cortez the Killer med Dave Matthews Band.

Dette er viner som absolutt bør helles i en karaffel en time eller to før servering. På  den måten får du ut enda mer av aromaene.

Han lager også en annen kul og enda mer mineraldrevet hvitvin, El Bandito Cortez 2014, også den av chenin blanc. Men uten skallkontakt. En super vin til gode sjømatretter. Etiketten på 2012-utgaven av denne vinen ble ganske mye omtalt siden den viser en naken damerumpe av det oppblåste slaget. 2014-etiketten er derfor langt mer «spiselig».

Denne vinen er det bare noen få flasker igjen av på Fornebu-polet.

Hans rødvin av shiraz, El Bandito Redemption, er dessverre utsolgt i øyeblikket, men det finnes noen flasker på Fornebu-polet. De som tar turen, belønnes med en veldig parfymert og lekker fruktighet som bakkes opp av flotte tanniner. Kjører du denne til grillmaten, blir alle lykkelige.

Testalonga er Craigs og kona Carlas prosjekt som de startet i det små i 2008 mens han jobbet for Lammershoek.

Disse vinene har han også vært med på å lage

Der opparbeidet han seg et renomme som en av Sør-Afrikas mest talentfulle vinmakere.

Han har også jobbet med sin sørafrikanske «mentor» Eben Sadie som også holder til i Swartland.

Eben Sadie var forrige generasjons enfant terrible

Samt ikke minst med Tom Lubbe som lånte bort vinkjelleren sin til Craig i starten.

Tom Lubbe er mannen bak Matassa

Siden 2014 er Testalonga alene levebrødet ved siden av andre jordsbruksprodukter. Craig og Carla driver nemlig et «mønsterbruk» med vekt på biodynami og polykultur.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 6. desember i Oslo

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse

Årets største feiring står for dør og vi ringer den inn med 8 storslåtte viner fra det spektakulære, prestisjetunge musserendehuset Bellavista. Dette er boblene som både kan måle seg med, og faktisk også overgå, "ekte champagne".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet
Guide
Oppskrifter med krabbe

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å servere krabbe på tradisjonelt vis, men prøve gjerne en av disse spennende oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett
Dagens rett
Italiensk omelett med spinat og parmesan

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett

Egg og parmesan går veldig godt sammen i en omelett. Spinat setter en ekstra spiss på det hele. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her