Slutten for klassiske cocktails i norske barer

Ivar Amundsen, formann i Vin- og Brennevinleverandørens Forening (VBF), reagerer med vantro på Arbeids- og sosialdepartementets siste forslag, som i detalj begrenser om hvor mye alkohol en cocktail kan inneholde.
Redaksjonen
08 Mars 2005 - 22:47

- Forslaget fra departementet er fullstendig håpløst og vil i praksis innebære et forbud mot å servere en rekke kjente cocktails som Dry Martini og Cosmopolitan i norske barer, sier en oppgitt Ivar Amundsen.

I forskriftene til ny alkohollov som nylig ble presentert av departementet, foreslås det en omfattende detaljstyring av hvordan drinker skal serveres. I følge forslaget skal det ikke være lov å servere noen drinker som inneholder med mer enn 6 cl. brennevin. Hvis drinkene bare består av to typer brennevin kan de videre ikke inneholde mer enn 4 cl. brennevin. Frem til nå har såkalte "cocktails", som inneholder en kombinasjon av ulike alkoholprodukter, vært unntatt fra denne regelen. Norske bartendere har således på lik linje med sine utenlandske kollegaer, hatt muligheten til å servere internasjonale kvalitetsdrinker til sine gjester.

- Dette er et eksempel på et helt meningløst alkoholpolitisk tiltak fra regjeringens side. Samtidig som det norske alkoholmarkedet ennå preges av helsefarlig smuglersprit, fokuserer man på å hindre servering av cocktails, som nytes på hotellbarer til 90 kroner stykket. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at cocktailen skulle være den store utfordringen i norske alkoholpolitikk, men her er tydeligvis departementet av en annen oppfatning, sier en hoderystende Ivar Amundsen.

Ingen klassisk Cosmopolitan på norske barer
Hvis departementet forslag blir vedtatt, vil det kunne bety slutten på at norske barer kan servere populære drinker som Cosmopolitan. En klassisk Cosmopolitan består nemlig av både 4 cl. Vodka og 2 cl. Cointreau, en sammensetning som departementet nå ønsker å forby. I tillegg til Cosmopolitan vil norske bargjester også kunne se langt etter klassiske versjoner av drinker som Dry Martini (6 cl. gin og en dash Vermouth) og Long Island Ice Tea (5 typer brennevin på totalt 7-10 cl. brennevin).

- Hvis regjeringen ønsker å fremme god drikkekultur burde man fremheve gode norske bartendere som tilbyr kontinentale kvalitetsdrinker til sine kunder. Istedenfor gjør man det stikk motsatte og fremmer et forslag som gjør at en rekke klassiske drinker vil kunne forsvinne fra norske barer. Dette skandaløst forslag som jeg forventer at Arbeids- og sosialdepartementet vil ha fjernet når de endelige forskriftene presenteres til sommeren, sier Amundsen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her