Små marginer ga til slutt OL-bronse

Til tross for fire gullmedaljer og høyeste poengsum noensinne nådde ikke de norske kokkene helt opp. Svenskene stakk av med sammenlagtseieren, mens Singapore knep sølvet fattige 0.14 poeng foran Norge.
Redaksjonen
26 Oktober 2000 - 13:52

-Nei, dette var ikke noe særlig. Vi møtte opp til prisutdelingen med gullhåp, men måtte bare innse at marginene ikke var på vår side, sier kokkelandslagets presseansvarlig Bengt Wilson etter to timers nervepirrende venting under avslutningssermonien i Erfurt, Tyskland.

-Forventningene foran utdelingen var store fordi vi hadde fått signaler om at vi lå høyt i poengsum. Den umiddelbare reaksjonen etter dommernes kunngjøring var så klart skuffelse, men vi må huske at laget har gjort en helt fantastisk prestasjon her nede. De har tross alt fire gull med seg hjem i bagasjen, sier Wilson.

En hårsbredd unna
Det norske laget fikk 489,32 poeng av 500 mulige. -Vi har aldri før fått så høye poeng i en stor internasjonal konkurranse, sier Wilson.

Gullvinnerne Sverige fikk 493,57, mens sølvvinnerne Singapore fikk 489,46 poeng. De fem første lagene lå meget tett i poengsum, mens hoppet fra første til sjette lag var på hele 27 poeng. Over 30 land deltok i konkurransen.

-Vi gjorde så godt vi kunne, og laget er kjempefornøyde med maten de presenterte. Når alt klaffet ned til minste detalj får vi være fornøyde med det. Det er bare så forferdelig synd at det ikke holdt til gull, sier Wilson.

___________________________________________________________

Nedenfor finner du artikkelen skrevet i forkant av prisutdelingen:

-Dette er helt utrolig, sier lagkaptein Jørn Lie etter gjennomføringen av maratonkonkurransen.

Fire og tyve timers sammenhengende slit ga uttelling av høyeste valør. Da hadde de fleste av kokkene ikke sovet mer enn noen få timer de siste døgnene.

-Vi har sjelden gjort det så bra innen disiplinen kaldmat, og fikk alt å klaffe i innspurten, forteller Lie.

Gull, gull og atter gull
Tydeligvis var også dommerne enige i dette. Det norske laget tok gull i samtlige tre kategorier; buffé, meny og dessert.

Det store spørsmålet er hvorvidt dette holder til sammenlagtseier. Det norske laget blir pustet i nakken av både svensker og amerikanere. Sveits og Singapore lå også høyt i kaldmatkonkurransen, mens innsatsen i varmmat var noe svakere enn forventet.

-Premieutdelingen på torsdag formiddag blir ulidelig spennende, sukker kokkelandslagets presseansvarlig Bengt Wilson. Han mener at sjansene for totalseier absolutt er til stede.

Det blir i såfall første gang Norge står øverst på OL-pallen når det sammenlagte resultatet presenteres. For fire år siden fikk landslaget sølv.

Høyt nivå

Bildet til venstre: En imponerende innsats av kokkelandslaget ved onsdagens kaldmatkonkurranse ga gull. Fr. v. Tom Victor Gausdal, Terje Ness, Odd Ivar Solvold, Charles Tjessem og lagkaptein Jørn Lie.

Ifølge Wilson har nivået på OL-konkurransen vært usedvanlig høyt denne gang

-Derfor har dommerne vært nødt til å være strenge. Alt Norge allikevel tar gull sier alt om lagets prestasjon, sier Wilson.

Han forteller om stor jubel fra mange nysgjerrige norske tilskuere. -Telefonene har glødet i hele dag, og det norske flagget henger høyt, sier han.

Lite tid
Lagkaptein Jørn Lie var lenge i tvil om laget skulle klare å gjennomføre alle delene i konkurransen. -Det begynte å skorte på tid. Tirsdag kveld lå vi to timer etter tidsskjemaet, og situasjonen var kjempekritisk, sier han.

Takket være godt lagarbeid og håndsrekning fra ungdomslandslaget med rydding og vasking, klarte landslaget å få alt på plass. -Vi løftet nivået på desserten, og hadde den store sjokoladeskulpturen på plass i messehallen allerede kvart på fem på morgenen. Det lettet på stresset, sier Lie.

Klokken 07.00 stod et fjorten kvadratmeter stort buffébord ferdig med blant annet seksretters meny, flere store anretningsfat, tapas, desserter i alle varianter, petit-four og en stor show-piece i sjokolade. Gullmedaljen var sikret etter at dommerne vurdert både smak, utseende, farge, kunstferdighet og konsistens som førsteklasses.

Tekst: Marie Susanne Dyrén (Newswire).
Foto: Bengt Wilson.

Bildet til høyre: De norske kokkene puster ut etter en kjempeinnsats i den olympiske varmmatkonkurransen i Erfurt, Tyskland. Fr.v. Lagkaptein Jørn Lie, Charles Tjessem, Tom Victor Gausdal, Espen Vesterdal Larsen og Terje Ness.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her