Smaksbombe fra taxfree'n

Denne argentinske rødvinen er 35 kroner billigere på flyplassen.
Aase E. Jacobsen
14 August 2008 - 17:02

Terrazas Reserva Malbec 2011 (44450) koster 125 kroner i taxfreebutikken. Det er 35 kroner mindre enn på polet. Men det er ikke først og fremst på grunn av besparelsen at den er verd å plukke med seg. Den er nemlig en riktig så deilig rødvin med masse skogsbærpreg, god fylde, fin bløthet, men nok tanniner til å kunne følge enhver biff. Og gjerne fra grillen.

Begynte med bobler
Denne vinen er et resultat av et halvt århundres eksperimentering med ulike jordsmonn og klimaer i Mendoza, som er Argentinas viktigste vinområde. Allerede på slutten av 1950-tallet etablerte det ikke ukjente champagnehuset Moët & Chandon seg i Argentina. Dets toppsjef Robert Jean de Vogue hadde besøkt landet noen år tidligere og så et betydelig potensial for musserende vin. På det tidspunktet bøttet nemlig argentinerne nedpå 90 liter vin per capita, en stor del av det var hvitvin tilsatt soda.

Bodegas Chandon Argentina ble en realitet og den musserende vinen Valmont en suksess over hele Sør-Amerika.

Strålende frukt
Først i 1999 var Bodegas Chandon Argentina klar for vin uten bobler. Terrazas de los Andes oppstod gjennom overtakelsen av en hundre år gammel vingård i Luján de Cuyo som ligger på rundt 1000 m.o.h.

Nettopp høyden over havet er viktig for kvaliteten på druene. Avstanden til Atlanterhavet er så stor at det har ingen innflytelse på klimaet. Området er i prinsippet en ørken, men takket være et stort nettverk av mer enn hundre år gamle kanaler som leder vannet fra Andesfjellene, får vinmarkene nok fuktighet i tillegg til ekstremt mye sol. Ved mer enn 1000 meter er imidlertid forskjellen mellom dag- og nattemperatur størst mulig hvilket hindrer at druene blir kokte, men derimot byr på en strålende ren og intens frukt.

Flere kraftpakker
Vår vin er dessuten laget av druer fra 45 år gamle vinstokker, som bidrar ytterligere på intensitetsskalaen for smak.

Den høye kvaliteten som oppnås for malbec her, lokket Pierre Lurton på Ch. Cheval Blanc, et av de aller mest ettertraktete Bordeaux-slottene, til å gå inn i en joint venture med Terrazas de los Andes. Cheval des Andes heter vinen og henter sine druer fra en 76 år gammel vinmark i Vistalba. Denne kraftpakken er imidlertid ikke tilgjengelig verken på flyplassen eller i Norge.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt tidsnok å bake ekte engelsk christmas cake
Ukens kake
Christmas cake

Det er fortsatt tidsnok å bake ekte engelsk christmas cake

Denne kraftpakken av en julekake kommer du til å ha glede av hele julen. Kanskje også neste jul. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste
+
Tester
Champagne til nyttår

De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste

Utvalget av topp champagne er fortsatt formidabelt - og det i alle prisklasser. Skal du sikre deg noen av disse lekkerbiskenene før året er omme, må du handle nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt tidsnok å bake ekte engelsk christmas cake
Ukens kake
Christmas cake

Det er fortsatt tidsnok å bake ekte engelsk christmas cake

Denne kraftpakken av en julekake kommer du til å ha glede av hele julen. Kanskje også neste jul. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste
+
Tester
Champagne til nyttår

De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste

Utvalget av topp champagne er fortsatt formidabelt - og det i alle prisklasser. Skal du sikre deg noen av disse lekkerbiskenene før året er omme, må du handle nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Om du bare har tid til et smørbrød til middag, la det bli en fest som med denne løsningen
Dagens rett
Varmt kyllingsmørbrød - panini med kylling og ost

Om du bare har tid til et smørbrød til middag, la det bli en fest som med denne løsningen

Det er heller ikke mange ingrediensene som trengs for at det skal bli en suksess.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet
Dagens rett
Omelett á la Mexico

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet

Uansett når på dagen du velger å spise middag vil dagens tips til en rask omelett gi deg varm og god magefølelse. Spesielt dersom du hiver på ekstra salsa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen
Dagens rett
Verdens beste eggepai

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen

For under et tykt dekke av egg, fløte og parmesan får det meste nytt liv. Og du blir god og mett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her