Smilefjesene kommer! Snart …

Smilefjesene kommer! Snart …

Smilefjes-ordningen skal bli landsdekkene. Akkurat når, er fremdeles uklart, seks år etter at prøveordningen ble sparket i gang.
29 April 2013 - 14:41

Spisesteder over hele Norge skal inkluderes i ordningen med smilefjes. Det skjer seks år etter at et pilotprosjekt ble innført i kommuner i Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal. Det har blitt godt mottatt av publikum og bransje, ifølge Mattilsynet i Midt-Norge, skriver Adresseavisa.

I prøveordningen er åtte områder vurdert: matvarer, orden, renhold og vedlikehold, personlig hygiene, temperaturer, merking og identifikasjon av matvarer, opplæring, virksomhetens internkontroll samt synlig tilsynsrapport.

– Vi må tenke på restaurantgjestene, som tar i mot servering i trygghet om at maten er fin, men uten å vite noe om hygiene eller rengjøring, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre til VG.

Det vil likevel ta tid før de blide og sure fjesene er på plass rundt om i landet.

– Det er nok et stykke igjen til at en smilefjesordning for hele landet er på plass. Innføringen av en slik ordning vil kreve investeringer og økte driftsutgifter for Mattilsynet. Foreløpig er det ikke gitt noen signaler om at det stilles slike ressurser til disposisjon, skriver tilsynsdirektør Kristina Landsverk i en e-post til VG.

I en tidligere rapport mente Mattilsynet at en landsdekkende ordning vil koste mellom 26 og 37 millioner kroner i året. Men samfunnsgevinsten vil være på mellom 80 og 160 millioner kroner.

– Vi har ikke noe anslag for hva det vil koste, men kostnadene blir ikke avgjørende. Vi vil invitere serveringsbransjen til samarbeid om dette. Dette må vi ta skrittvis og i dialog med bransjen, sier Jonas Gahr Støre.

Fredag kommer folkehelsemeldingen som generelt vil fokusere mer på merking av mat. Først vil smilefjesene komme, deretter vil Støre vise innholdet i maten.

– Meldingen varsler for øvrig bedre merking av mat, og vi ønsker en dialog med restaurantbransjen om også kalorier og næringsinnhold kan opplyses om på serveringssteder.

LES OGSÅ: Støre vil ha kaloritabell på menyene

I restaurantbransjens hovedorganisasjon Virke synes de tiltaket med smilefjes er positivt, så lenge det gjennomføres riktig.
– Det må også være rimelige krav. Riksrevisjonen tidligere kritisert kontrollørene for ulik praksis. Rettsikkerheten må være der ved at alle behandles likt, sier Hilde Charlotte Solheim, direktør for reise i Virke til VG.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Feir eplets dag med disse tipsene
Guide
Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Feir eplets dag med disse tipsene
Guide
Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her