Støre vil ha kaloritabell på menyene

Støre vil ha kaloritabell på menyene

Skal gjøre det lettere å velge sunt. – En kaloritabell er en grov forenkling, mener kokk Rune Pal.

Hvis helseminister Jonas Gahr Støre får det som han ønsker skal det bli like naturlig å vite hvor mange kalorier en rett inneholder, som prisen.

Forslaget kommer i forbindelse med Folkehelsemeldingen som legges frem i dag. Overvekt er et økende folkehelseproblem. Og Støre utfordrer serveringsbransjen til et slikt samarbeid.

– Vi vil invitere serveringsbransjen til samarbeid om mulig innføring av merking av energi- og næringsinnhold for mat- og drikkevarer på serveringssteder, for eksempel ved at det angis i menyer eller ved oppslag, sier helseministeren til Aftenposten.

Han fikk ideen fikk han da han besøkte New York tidligere i vår. Der har flere restauranter og kaffebarer slik kalorimerking.

– På en av kaffebarene var alle de ulike kaffedrikkene og bakervarene oppgitt med både pris og energiinnhold. Kaloriinnholdet varierte fra nesten null til mange hundre kalorier per kopp, nyttig å vite, sier Støre.

LES OGSÅ: Svensson klar med ny restaurant

– En kalori er ikke en kalori. Å oppgi kaloriinnhold på menyene vil være en grov forenkling, og det vil heller ikke gi kundene svar på det de egentlig lurer på: Er maten sunn eller ikke, sier Rune Pal, kokk og eier av Onda restaurant på Aker brygge.

– Høyt fettinnhold vil nødvendigvis gi mange kalorier. Men fett er ikke fett. I en rekke kaloririke matretter vil det være mye sunt fett, og dette er fett vi trenger. Det gjelder for eksempel fisk som laks, sier Pal til Aftenposten.

Han sier at en lakseporsjon på en god restaurant trolig inneholder like mange kalorier som en Big Mac.

– Det man trenger å vite, og som er den vesentlige forskjellen, er at det ene er fryktelig usunt og at det andre er bra for deg.

LES OGSÅ: Smilefjesene kommer! Snart ...

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen