Støre vil ha kaloritabell på menyene

Støre vil ha kaloritabell på menyene

Skal gjøre det lettere å velge sunt. – En kaloritabell er en grov forenkling, mener kokk Rune Pal.
29 April 2013 - 13:59

Hvis helseminister Jonas Gahr Støre får det som han ønsker skal det bli like naturlig å vite hvor mange kalorier en rett inneholder, som prisen.

Forslaget kommer i forbindelse med Folkehelsemeldingen som legges frem i dag. Overvekt er et økende folkehelseproblem. Og Støre utfordrer serveringsbransjen til et slikt samarbeid.

– Vi vil invitere serveringsbransjen til samarbeid om mulig innføring av merking av energi- og næringsinnhold for mat- og drikkevarer på serveringssteder, for eksempel ved at det angis i menyer eller ved oppslag, sier helseministeren til Aftenposten.

Han fikk ideen fikk han da han besøkte New York tidligere i vår. Der har flere restauranter og kaffebarer slik kalorimerking.

– På en av kaffebarene var alle de ulike kaffedrikkene og bakervarene oppgitt med både pris og energiinnhold. Kaloriinnholdet varierte fra nesten null til mange hundre kalorier per kopp, nyttig å vite, sier Støre.

LES OGSÅ: Svensson klar med ny restaurant

– En kalori er ikke en kalori. Å oppgi kaloriinnhold på menyene vil være en grov forenkling, og det vil heller ikke gi kundene svar på det de egentlig lurer på: Er maten sunn eller ikke, sier Rune Pal, kokk og eier av Onda restaurant på Aker brygge.

– Høyt fettinnhold vil nødvendigvis gi mange kalorier. Men fett er ikke fett. I en rekke kaloririke matretter vil det være mye sunt fett, og dette er fett vi trenger. Det gjelder for eksempel fisk som laks, sier Pal til Aftenposten.

Han sier at en lakseporsjon på en god restaurant trolig inneholder like mange kalorier som en Big Mac.

– Det man trenger å vite, og som er den vesentlige forskjellen, er at det ene er fryktelig usunt og at det andre er bra for deg.

LES OGSÅ: Smilefjesene kommer! Snart ...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her